Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armahdus auttoi uuden elämän alkuun

Mielipide
 
Nykyisin yhteiskuntakelpoinen kansalainen

Kotimaansivuilla (HS 31. 12.) kerrottiin, että presidentti Sauli Niinistö armahti vuonna 2014 vain yhden rikoksesta tuomitun. Jutun yhteydessä olleen Tausta-osion mukaan presidentti ei voi tehdä syyllisestä syytöntä. Olen tästä täysin samaa mieltä. En kuitenkaan ole samaa mieltä siitä, että armahduskäytäntö olisi vanhanaikainen.

Olen itse entinen huumeidenkäyttäjä. Presidentti Mauno Koivisto armahti minut vankilatuomiosta vuonna 1993 lapseni ollessa viiden kuukauden ikäinen.

Pääsin eroon huumeidenkäytöstä vuosituhannen vaihteessa, mutta uskon, että elämämme olisi kulkenut eri rataa, ellen olisi saanut armahdusta.

2000-luvun alussa menin opiskelemaan valmentavalle ja kuntouttavalle luokalle ammatilliseen erityisoppilaitokseen, minkä jälkeen jatkoin työkokeilussa koulunkäyntiavustajana peruskoulun erityisluokilla. Opiskelin samalla koulunkäyntiavustajaksi, ja sen jälkeen sain töitä erityisoppilaitoksen ohjaajana.

Olin pitkään velkasaneerauksessa, ja välillä yksinhuoltajana tiukkoina aikoina mietin, kannattaako työnteko ollenkaan. Sain kuitenkin velkani maksettua ja opiskelin työn ohessa sosionomiksi.

Nyt olen ollut työelämässä jo lähes 14 vuotta ja työskennellyt muun muassa päihdekuntoutujien ja erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden työllistymisen edistämisen parissa. Olen siis pystynyt hyödyntämään aiempia kokemuksiani nykyisessä työssäni.

Tyttäreni on lukion jälkeen ollut työelämässä ja opiskelee tätä nykyä oppisopimuksella ammattiin. Hän asuu jo omillaan. Olen erittäin ylpeä siitä, että olen onnistunut kasvattamaan yhteiskuntakelpoisen ja fiksun kansalaisen.

Haluan tässä siis kiittää saamastani armahduksesta: ainakaan se ei ollut turha! Toivon, että armahduskäytäntöä jatketaan, sillä jokainen ansaitsee toisen mahdollisuuden, olkoon hän syyllinen tai syytön.

Nykyisin yhteiskuntakelpoinen kansalainen
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat