Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat toimistot voidaan muuntaa Helsinki-lofteiksi

Mielipide
 
Henna Helander

Entisiin toimistorakennuksiin tehdään lähinnä pieniä asuntoja, ja tuottajat miettivät, miksi toimistotiloja on niin hankala muuttaa asunnoiksi (HS 29. 12. ja Pääkirjoitus 30. 12.).

Haluaisin tarkentaa muutamia ajankohtaisen jutun esiin nostamia teemoja.

Vanhat toimistorakennukset ovat oiva mahdollisuus uudentyyppiselle asumisen ja työnteon yhdistämiselle, sukupolviasumiselle ja yleensäkin asumisen uusille tuulille.

Vanhojen rakennusten kohdalla paljon parjattu normisto on myös uudisrakentamista selvästi vähäisempää ja joustavampaa.

Nyt vanhoihin toimistorakennuksiin rakennetaan kipsilevyillä vuorattuja uudisstandardien mukaisia asuntoja, joissa ei pyritä hyödyntämään vähäisessäkään määrin vanhoja seinä- ja kattopintoja tai rakennusosia, kuten ikkunoita. Tällaiset uudisrakentamiseen viittaavat ratkaisut eivät siis näissä tapauksissa perustu normiston vaateisiin.

Vanhoihin toimistorakennuksiin pitää löytää toisenlaiset ratkaisut. Niissä tulisi hyödyntää pimeät keskitilat monipuolisesti ja joustavasti.

Entisiin toimistotaloihin ei tulisi soveltaa uudisrakentamisen periaatteita nykyisessä laajuudessaan. Nyt pitäisi löytää aivan uusi, tiloja oikeasti hyödyntävä lähestymistapa.

Tässä olisi konseptikilpailun paikka. Uudisrakentamisen puolella hieman tämän tapainen kilpailu onkin jo toteutettu Helsingin Jätkäsaareen.

Helsinkiin voitaisiin kehitellä oma, asumisen ja työnteon lomittaisuuden huomioiva asumistyyppi. Tällainen "Helsinki-loft" hyödyntäisi vanhoja toimistorakennuksia tehdastilojen sijaan, koska jälkimmäisiä ei Helsingissä kovin montaa ole.

Samalla voitaisiin välttää ainakin osittain toimistotilojen kuihtuminen pois yksipuolisen asumisen tieltä, etä- ja freelancer-työtä tekevien eduksi.

Syvärunkoisiin toimistorakennuksiin yksiöt ja kaksiot sopivat pääsääntöisesti huonosti. Lopputuloksena tällä reseptillä saadaan aikaan lähinnä kapeita ja pimeitä, junavaunumaisia asuntoja pitkien asuntolatyyppisten keskikäytävien varrella. Tämän tapaisten kohteiden määrän kasvu herättää myös kysymyksen, onko Helsinki palaamassa takaisin hellahuonekulttuuriin.

Yksiöiden ja kaksioiden paikka onkin lähtökohtaisesti uudisrakentamisessa, erityisesti tornitaloissa ja kapearunkoisissa rakennuksissa. Uudisrakennuksissa pienistäkin asunnoista voidaan tehdä valoisia ja hyvin kalustettavia.

Olisi hienoa löytää muidenkin asumisratkaisuiden kuin perusyksiöiden puolestapuhujat. Missä ovat edulliset kohtuukokoiset kolmiot ja neliöt, mieluiten kahdella ulko-ovella, ja muut nykyaikaan kehitetyt perheasunnot pariskunnille, eläkeläisille ja pienperheille?

Olisiko asuntopuolella uudistumisen paikka? Onneksi merkkejä tästä on jo ilmassa.

Henna Helander
yliarkkitehti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat