Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus kertarysäyksellä on valtava riski

Mielipide
 
Vesa Helkkula

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisestä kirjoittaessaan (HS Mielipide 29. 12.) professori Mirja Satka ja tohtorikoulutettava Heidi Muurinen totesivat osuvasti, että tällä historiallista murrosta läpikäyvällä alalla kehittämisessä maaliin pääsee vain askel kerrallaan.

Suomessa hallitus ja parlamentaarinen ryhmä pyrkivät nyt saattamaan sote-asiat oleellisesti aiempaa parempaan tilanteeseen maan kattavasti yhdellä kertarykäyksellä.

Samaan aikaan hyvin erilaisilla seuduillamme ja eri tilanteessa oleville alueille ollaan luomassa viisi järjestämisvastuualuetta ja noin 19 tuottamisvastuualuetta sekä lait ja säännökset uudenlaisen toimintatavan järjestämiseksi.

Ilman askeleittaista etenemistä uudistus tuskin onnistuu.

Koko sote-kenttä on erittäin laaja, vaativa ja monisäikeinen. Siihen nivoutuu lukuisien kuntien ja alan kuntayhtymien tilanne. Kaikkialla Suomessa on meneillään lukuisa määrä suuria ja pieniä alan kehittämishankkeita. Niiden nivominen rakenneuudistukseen ei ole helppoa.

Miksi mittavan kokoisen Uudenmaan ratkaisut olisi tehtävä samanaikaisesti vaikkapa Kainuussa tehtävien rakenneratkaisujen kanssa? Virheet lainsäädännössä on vaikea ja hidas korjata.

Satkan ja Muurisen asiantuntija-arvio siitä, että kehittämistoimet onnistuvat edettäessä maaliin askel kerrallaan, ei koske nykymaailmassa vain sote-palveluja. Uusien innovatiivisten palvelumallien kehittämisessä on laajemminkin siirrytty uudenlaisiin menetelmiin.

Uusia menestyneitä palvelumalleja digitalisoituvassa yhteiskunnassamme ei enää tuoda asiakkaille perinteisten suunnittelumenetelmien avulla. Uudet palvelumallit annetaan pienelle joukolle aikaisessa vaiheessa. Palautteen avulla tehdään jatkuvasti korjausliikkeitä, jotta voidaan synnyttää menestyviä palveluita ja laajentaa käyttäjäkuntaa.

Myös sote-uudistuksessa tulisi edetä askeleittain – ottamalla vaikkapa jotkin Suomen alueet pilottikohteiksi.

Kerralla tehty sote-rakennemuutos voi pahimmillaan paitsi johtaa tehottomasti toimiviin rakenteisiin myös pysäyttää sen jatkuvan palveluiden kehitystyön, jota monessa kuntayhtymässä ja kunnassa nyt tehdään.

Vesa Helkkula
Hyks lautakunnan jäsen
toimitusjohtaja, Kauniainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat