Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euro on olennainen osa Euroopan unionia

Mielipide
 
Lasse Aarnio

Pääkirjoituksessa tarkasteltiin ansiokkaasti Suomen EU-jäsenyyttä (HS 30. 12.). Kummallinen on kuitenkin kirjoituksessa esitetty mielipide, että EU-jäsenyyden arvoa mittaillessa pitäisi osata erottaa euron vaikutus. Miksi olennainen osa osallistumisesta Euroopan integraatioon pitäisi jättää tarkastelun ulkopuolelle?

Talous- ja rahaliitto (Emu) on tärkeä osa EU:n ja sen jäsenvaltioiden välistä taloudellista yhteistyötä ja talouksien integraatiota. Sillä on kiinteä yhteys EU:n sisämarkkinoihin: yhteisen rahan käyttöönoton nähtiin ikään kuin huipentavan sisämarkkinakehityksen.

On selvää, että Emun rakentamisessa on ollut puutteita ja on jouduttu tekemään monia poliittisia kompromisseja. Nämä ovat vaikeuttaneet järjestelmän toimintaa. On kuitenkin kyseenalaista, olisiko esimerkiksi 20 vuoden lykkäys talous- ja rahaliittokehityksen saattamisessa loppuun auttanut. Tämä olisi myös merkinnyt muun sisämarkkinakehityksen hidastumista ellei peräti katkeamista.

Suomi ei liittynyt mihinkään "alkuperäiseen" Euroopan unioniin, jota ei olisi koristanut eurokuorrutus. Suomen neuvotellessa EU-jäsenyydestään edessä ollut kehitys oli jo nähtävissä.

Talous- ja rahaliiton toimeenpanoprosessi oli alkanut jo vuonna 1990. Maastrichtin sopimus tehtiin vuonna 1992, ja se tuli voimaan vuonna 1993.

Yksityiskohdat olivat tietysti auki, ja aikataulukin oli epäselvä. Kuitenkin jo jäsenyysneuvottelujensa avausistunnossa helmikuussa 1993 Suomi ilmoitti haluavansa olla mukana siinä maaryhmässä, joka ensimmäisenä ottaa euron käyttöön.

Lasse Aarnio
valtiotieteiden kandidaatti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat