Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänestäjä odottaa konkreettisia vaalilupauksia

Mielipide
 
Eero Suominen

Puolueet esittelevät lähiaikoina kansalle oman vaaliohjelmansa, jolle he hakevat äänestäjien tukea. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoi uudenvuodenpuheessaan puolueilta selvyyttä sellaisista itselleen tärkeistä hyvinvointipalveluista, joista yhteisen edun nimissä on luovuttava, jotta emme ajautuisi Kreikan tielle.

Kansalaisen kannalta tilannetta hämmentävät ristiriitaiset puheet. Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja Juhana Vartiainen totesi (HS Kotimaa 2. 1.), etteivät presidentin ehdottamat säästölistat auta, vaan tarvitaan rakenteellisia uudistuksia. Saman viestin olemme kuulleet toiselta asiantuntijalta, Raimo Sailakselta.

Johtavat poliitikot puhuvat aivan muuta. Viime vuosina on vannottu talouskasvun nimiin. Tämän uskon varassa on tehty budjetteja pettävälle pohjalle. Kun kansa ei enää niele tätä syöttiä, on etsitty uusia perusteluja kipeiden rakennemuutosten välttämiseksi.

On vaikea uskoa, että johtava poliitikko itsekään uskoisi väitettään, jonka mukaan julkisen hallinnon tietojärjestelmiä kehittämällä saataisiin aikaan miljardien eurojen säästöt.

Kahden kehitystyötä johtavan valtiovarainministeriön virkamiehen radiohaastattelussa ei mainittu yhtään konkreettista esimerkkiä näistä potentiaalisista säästöistä. Keskeisenä saavutettavana hyötynä mainittiin kansalaisten ja yritysten vähentyvä ajankäyttö viranomaisasioinnissa, millä ei vielä julkisen talouden säästöjen kannalta pitkälle päästä. Ainoa nimeltä mainittu hanke oli jo vuosia sitten toteutettu verohallinnon onnistunut digitalisointi.

Parlamentaarisuuden henkeen kuuluu konfrontaatio, mikä ruokkii vastakkainasettelua yhteiskunnassa. Politiikassa ajaudutaan umpikujaan, ellei kansakunnan talouskriisissä tajuta, että puoluenäkökohtien on väistyttävä yhteisen edun tieltä. Juuri tähän presidentin puhe tähtäsi.

Meillä äänestäjillä on oikeus vaatia puolueilta konkreettisia vaalilupauksia ja selvää kannanottoa kansalaisille epämääräiseksi vihjailuksi jääneisiin rakenneuudistuksiin, joiden ymmärrämme merkitsevän kansalaisille Winston Churchillin mainitsemia seikkoja: verta ja hikeä.

Median vastuulle jää rikkoa kuplat, joita vaalipuheissa tapaa runsaasti esiintyä. On esimerkiksi täysin virheellistä olettaa, että tarpeellisen rakennemuutoksen rahoittaisivat pääasiassa rikkaimmat kansalaiset, koska heitä on lukumääräisesti aivan liian vähän.

Eero Suominen
diplomi-insinööri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat