Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki suurvallat toimivat itsekkäästi

Mielipide
 
Veikko Halttunen

Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhetta arvioineen pääkirjoituksen (HS 2. 1.) ulkopoliittisessa analyysissä oli pieni mutta sitäkin merkittävämpi notkahdus. Kirjoituksessa todettiin, että vuoden 2014 merkittävin muutos ulkopoliittisessa kentässämme oli Venäjän halu pelata omilla säännöillään.

Jollei kirjoituksen tarkoituksena ollut karsinoida Venäjää omaksi saarekkeekseen, on syytä kysyä, eikö Venäjä ole suurvaltana aiemmin halunnut pelata omilla säännöillään. Näin toimivat kaikki suurvallat, supervalta Yhdysvallat mukaan lukien. Yhteisiä sääntöjä suurvallat noudattavat lähinnä vain siksi, että ne tietävät lihaksiensa olevan sittenkin liian pienet koko maailman valloittamiseen.

Yhdysvallat ja nykyisin myös Kiina saavat yhä uudelleen istua suuriin neuvottelupöytiin, vaikka ne toistuvasti rikkovat laajalti hyväksyttyjä pelisääntöjä: kumpikin maa panee toimeen kuolemantuomioita, kiduttaa uhkaavina pitämiään ihmisiä ja viis veisaa ympäristösopimuksista. Lisäksi Yhdysvallat pyrkii alinomaa puuttumaan itselleen tärkeiden maiden sisäiseen hallintoon.

Vaikka Venäjällä on suomalaisittain tarkasteltuna erityisasema, se on nyt Yhdysvaltoihin ja Kiinaan verrattuna huomattavasti pienempi toimija. Nämä kaksi supervaltaa ovat paaluttaneet hyvin pitkälle maailman tulevaisuuden, eikä se näytä hyvältä.

Veikko Halttunen
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat