Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pimeiden sotilaslentojen riskiä vähätellään

Mielipide
 
Esa Karanko

Suomessa lennonjohto käyttää tutkajärjestelmää, joka edellyttää, että lentokoneissa on aktiivinen toisiotutkavastain, transponderi. Näyttölaitteilla esitetään lentokoneiden tunniste-, paikka- ja korkeustieto sekä lentosuunta ja -nopeus. Matkustajalentokoneissa on lisäksi yhteentörmäysvaarasta varoittava järjestelmä. Se varoittaa lähistöllä olevista, toimivalla transponderilla varustetuista lentokoneista.

Sotilaslentokoneet saavat lentää kansainvälisten vesialueiden yläpuolella olevassa ilmatilassa, kuten Suomenlahdella. Niiden ei tarvitse noudattaa muiden maiden antamia määräyksiä. Jos sotilaskone ei halua tulla havaituksi, se ei pidä transponderia päällä.

Riski on todennäköisyyden ja vakavuuden yhdistelmä. Jos jonkin tapahtuman seuraukset ovat hyvin vakavia, sen pitää olla erittäin epätodennäköinen.

Suomenlahden yllä on yhteentörmäysvaara matkustajalentokoneiden ja pimeiden sotilaslentokoneiden kesken. Tilanteen hallintaa ei saisi jättää pelkästään lentäjien ja lennonjohtajien valppauden varaan, vaan parasta olisi poistaa yhteentörmäysvaara. Mikäli se ei onnistu, ongelma pitäisi hoitaa teknisillä ratkaisuilla tai siviililentoliikenteen sääntelyllä.

Ilmailuviranomaisten kannattaisi muistaa vanha sanonta: Jos turvallisuus tuntuu kalliilta, entä sitten onnettomuus?

Esa Karanko
lennonjohtaja, eläkkeellä
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat