Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntauudistus oli katastrofi

Mielipide
 
Antti Mykkänen

Pääkirjoituksessa (HS 31. 12.) todettiin kauniisti, että "kuntauudistus jatkuu liitosselvityksin". Uudistusta ei pidetty haitallisena, mutta se on. Selvitystyöt on lopetettava niin pian kuin mahdollista. Jälkien korjaamiseen menee muutenkin vuosia.

Pikakertaus lähihistoriaan: Matti Vanhasen (kesk) ensimmäisen hallituksen vuonna 2005 liikkeelle polkaisema Paras-hanke vähensi kuntien määrää päättymiseensä mennessä (31. 12. 2012) noin neljäsosan eli Manner-Suomessa 111 kuntaa. Tämä tapahtui vapaaehtoisesti.

Vuonna 2011 aloittaneen Jyrki Kataisen (kok) hallituksen päähanke oli kuntauudistus. Kuntien määrää piti vaikka pakolla vähentää yli 200:lla vuoden 2017 alkuun mennessä. Todellinen luku näyttäisi olevan viisi. Kuntauudistus ajoi karille. Kuntaministeri lähti Brysseliin.

Tuli sote-uudistuksen vuoro. Toteutuessaan se vie kuntien rahoista yli puolet. Kataisen hallitus teki opposition avustamana 180 asteen käännöksen kuntapolitiikassa ja jatkoi matkaansa uuden pääministerin johtamana. Näin kuopattiin vahvan peruskunnan oppi. Sen nimeen Kuntaliitto ja monet johtavat poliitikot vannoivat kymmenen vuotta.

Juuri tämä oppi on ollut keskeinen este todelliselle kuntien järjestämisvastuulla olevien palvelujen uudistamiselle. Ajatus siitä, että kaikki kuntien tehtävät lasten päivähoidosta erikoissairaanhoitoon voitaisiin hoitaa yksillä kuntarajoilla, ei ole tästä maailmasta. Nyt se on viimeinkin tajuttu.

Kuntauudistus on tehnyt hallaa Suomen kansantaloudelle ja kuntien yhteistyölle. Hieman alle 20 000 kuntien luottamushenkilöä, tuhannet kuntien virkahenkilöt ja kymmenet palkatut selvitysmiehet ovat käyttäneet neljän vuoden aikana satojatuhansia tunteja tyhjänpäiväisen selvittelytyöhön. Vain rahaa on poltettu.

Lopputuloksena on, että vuoteen 2017 mennessä Suomesta vähenevät nuo viisi kuntaa. Kansantalouden säästöjä ei synny. Päinvastoin. Pakkoselvitysten vuoksi kuntien keskinäinen yhteistyö suurimmilla kaupunkiseuduilla on heikentynyt. Välttämätön oman toiminnan tehostaminen on jäänyt jalkoihin.

Aika, joka olisi pitänyt käyttää tuottavuuden parantamiseen ja henkilöstön kehittämiseen kuntakentässä, on hukattu. Toiseen tällaiseen katastrofiin ei ole varaa.

Vastaisuudessa on keskityttävä järjestämään kuntien vastuulla olevia palveluita sote-uudistuksessa kaavailluille sosiaali- ja terveydenhuollon tuottamisalueille. Ne sopivat mainiosti myös lukioiden ja ammattikoulujen järjestäjäalueiksi.

Koko suomalainen kuntamalli on mietittävä uusiksi. Uusi kuntaministeri on käynyt jo työhön käsiksi. Olisiko aika viimeinkin katsoa Eurooppaan?

Antti Mykkänen
valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat