Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metropolikaupunki olisi monikeskuksinen

Mielipide
 
Mikko Pukkinen Cay Sevón Matti Vatilo

Kaupunkitutkija ja Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Kaarin Taipale (sd) kirjoitti mielipidesivulla (HS 31. 12.) suunnitellun metropolihallinnon ja esittämämme metropolikaupungin välisestä suhteesta.

Selvyyden vuoksi: metropolihallinto on niin sanottu pakkokuntayhtymä, ja metropolikaupunki on uusi kunta, Suomen pääkaupunki.

Valtiovarainministeriö asetti vuosi sitten kuntajakoselvityksen Helsingin seudun yhdeksän kunnan alueelle. Selvityksemme tuloksena esitimme metropolikaupungin perustamista. Se yhdistäisi pääkaupunkiseudun neljä kaupunkia ja Sipoon.

Tälle alueelle teimme esityksen yhdistymissopimukseksi. Pidimme tärkeänä Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymishankkeen etenemistä ja kannatimme kuntarakenteen vahvistamista myös Länsi-Uudellamaalla.

Esitimme myös harkittavaksi Tuusulan eteläisimmän osan liittämistä metropolikaupunkiin.

Raportissamme arvioimme, että uuden kunnan perustaminen vähentää tarvetta erilliseen metropolihallintoon. Pääosa ongelmista, joita metropolihallinnolla pyritään ratkaisemaan, voidaan ratkaista uuden kunnan sisällä ja sopimusyhteistyöllä naapurikuntien kanssa.

Metropolihallinnon tehtävät rajoittuvat nyt lausunnoilla olevassa lakiluonnoksessa pääosin maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen. Metropolikaupunki tekisi niiden yhtenäisen kehittämisen mahdolliseksi alueella, johon kohdistuu neljä viidesosaa Helsingin seudun väestönkasvusta. Muidenkin voimavarojen kokoamisessa uusi kunta olisi tehokkain vaihtoehto.

Metropolikaupunki olisi rakenteeltaan monikeskuksinen. Se muodostuisi 15–20 palvelualueesta, "kotikaupungista". Rakenne tarjoaa mahdollisuuden kaupungin päätöksenteon ja hallinnon uudenlaiseen organisoimiseen ja sen osana lähidemokratian vahvistamiseen.

Metropolikaupungilla olisi kuntana verotusoikeus ja sen valtuusto päättäisi kaupungin taloudesta, hallinnosta, strategioista ja muista koko kaupunkia koskevista asioista. Valtuusto jakaisi päätösvaltaansa alueellisille päätöselimille, jotka valtuuston linjausten puitteissa ottaisivat vastuun lähipalveluista alueillaan.

Metropolihallinto tuo esitetyssä muodossa yhden hallintotason lisää maakunnan liiton ja kuntien välille. Metropolikaupungin tuoma lisä on lähidemokratia.

Kuntalaisten kuuleminen esityksestämme päättyy Espoossa 8. tammikuuta, Vantaalla 12. 1., Kauniaisissa 14. 1., Helsingissä 15. 1. ja Sipoossa 19. 1. Raporttiimme ehtii vielä tutustua ja siihen voi ottaa kantaa esimerkiksi kuntien kotisivuilla. Esityksemme löytyy osoitteissa www.metropoliselvitys.fi ja www.metropolutredningen.fi.

Mikko Pukkinen
Cay Sevón
Matti Vatilo
kuntajakoselvittäjiä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat