Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laivat kansainväliseen rekisteriin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mukavuuslippulaivoista on aina ollut haittaa merenkulussa. Se, että Suomi suhtautuu varsin tiukasti huonokuntoisiin laivoihin, ei poista kaikkia ongelmia, joita mukavuuslippulaivat tuottavat.

Viimeisimpiä, suorastaan kuvottavia tapauksia ovat Välimerelle täynnä ihmisiä jätetyt laivat, joissa ei ollut polttoainetta, juomavettä eikä ruokaa. Niiden omistajat ovat kyllä tienneet, minkä riskin he ovat ottaneet ihmishenkien suhteen.

Sitä, ettei valtameriä seilaavista laivoista ole kansainvälistä rekisteriä, voidaan verrata suunnitteilla olevaan lakiin hallintarekisteröinnistä, jossa todelliset omistajat kyetään piilottamaan kaikkien vastuuvaatimusten ulottumattomiin.

Jos käytössä olisi vaikkapa YK:n alainen laivarekisteri, johon pääsisivät vain tietyt ehdot – kuten tietojen antamisen todellisista omistajista – täyttävät alukset, eikä siihen rekisteröimättömiä aluksia päästettäisi ollenkaan satamiin, välttyisimme Välimerellä juuri tapahtuneiden kaltaisilta rikoksilta.

Muistelen, ettei öljylaiva Prestigen omistajia koskaan tavoitettu vastaamaan vuosituhannen alussa Espanjan rannikolla tapahtuneesta katastrofista.

Markku J. Kekäläinen
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat