Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanoman koskettama lähtee liikkeelle

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Joulun edellä kerrottiin, että Puolustusvoimat harkitsee kirjeen lähettämistä kaikille reserviläisille. Tuota aikomusta voisi hyvin soveltaa myös kirkon toimintaan. Kerrottiinhan, miten kirkkoon liityttiin ja siitä erottiin vilkkaasti vuoden 2014 aikana (HS Kotimaa 3. 1.).

Kirkon strategiaan on kirjattu pyrkimys, jonka mukaan jokainen jäsen tavoitetaan laadukkaasti vähintään viisi kertaa vuodessa. Osallisuudesta on tullut keskeinen tavoite. Jo joskus 1960-luvulla alettiin puhua, että ihmiset kyllä osallistuisivat mielellään kirkossakin, jos he vain saisivat enemmän päätösvaltaa. He saivatkin sitä, mutta se ei korjannut tilannetta. Kirkollisten vaalien osallistumisprosentti on pysynyt varsin alhaisena.

Mikä sitten kiinnittäisi ihmisiä seurakuntaan? Mikä vahvistaisi jäsenyyden kokemusta?

Kannanotot ilmastonmuutokseen ja globaaliin ympäristökatastrofiin voivat kyllä vaikuttaa sympaattisilta ja moderneilta kirkonkin suunnalta kuultuina. Harvoin niillä silti on pysyvää vaikutusta monenkaan elämässä. Niissä liikutaan vain luomisen tasolla, ei ihmisen pelastuksen kysymyksissä.

Evankeliumissa kerrotaan, miten Jeesus kohtasi Sykarin kaivolla syrjäytyneen, vierasheimoisen naisen. Vedestä alkanut keskustelu eteni henkilökohtaiselle alueelle, ja lopulta nainen palasi innoissaan kaupunkiin: "Tulkaa katsomaan, tuolla on mies, joka kertoi minulle kaiken mitä olen tehnyt! Olisiko hän Messias?"

Tapahtumasta voi päätellä, että osallisuus onkin jotain muuta kuin vallankäyttöä. Ihmisten on löydettävä apua elämänsä peruskysymyksiin. Niiden suhteen tilanne on vähän sama kuin vaatemuodissa: värit, helman pituudet ja kangaslaadut vaihtelevat, mutta polvet, hartiat, kädet ja lantio ovat aina missä ovat. On muuttuvaa mutta myös pysyvää.

Ennen lähetystyöntekijään liitettiin leima, että hän matkustaa ulkomaille viemään evankeliumia. Nyt sana ymmärretään uudella tavalla. Lähetti näkee oman paikkansa tässä ja nyt. Kastettu on lähetetty Jumalan valtakunnan työhön juuri sillä varustuksella ja sillä paikalla, minkä Jumala on antanut.

Kun sana tuo valon sisimpäämme, se myös haastaa elämäntapamme. Reservistä kutsutaan tärkeään tehtävään.

Pertti Sistonen
teologian lisensiaatti, Vihti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat