Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisen ihmisarvon arviointi on kyseenalaista

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jani Kaaro kirjoitti Tiede-sivujen esseessään (HS 31. 12.) itsekunnioituksesta näin: "Itsekunnioitus voi kuitenkin tulla vain toisten ihmisten kautta, eli kun toiset ihmiset vahvistavat oman ihmisyytemme, saamme itsekunnioituksen."

Näinhän asia varmaan käytännössä toimii: henkisesti vahvemmat alistavat heikompia. Eikö kuitenkin ole perusteetonta antaa toisille ihmisille valta siitä, kuinka näen itseni osana luomakuntaa ja yhteiskuntaa? Mikä tekee toisista ihmisistä "korkeampia" tai "parempia" arvioimaan ihmisyyttäni ja päättämään siitä, voinko kunnioittaa itseäni ihmisenä vai en? Eikö jokaisella ole pyristeltävää oman ihmisarvonsa kanssa – miksi joillain olisi valta myös toisten arvioimiseen ja hyväksymiseen?

Josko kääntäisimme asian toisin päin. Eivätkö ihmiset, jotka nöyryyttävät toisia ja kuvittelevat olevansa parempia, ole itse vajaita ihmisyydessään? Toki nykytilanteessa on paljon pyydetty syrjäytyneiltä, työttömiltä, vammaisilta ynnä muilta, että he jaksaisivat katsoa nöyryyttäjiään avoimin silmin ja huomata, että ongelma onkin nöyryyttäjissä.

Toisiko tämän näkökulman viestiminen ja asian sisäistäminen helpotusta nöyryytettyjen ja henkisesti alistettujen ahdinkoon? Taloudellista tasa-arvoa näin ei saavuteta, mutta ehkä henkisesti vahvempina ja vähemmän ahdistuneina kansalaisilla olisi paremmat mahdollisuudet puolustaa oikeuksiaan. Energiaa ei suotta kuluisi itsekunnioituksen puutteen kanssa painiskeluun.

Arja Virkki
Naantali

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat