Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen anorektikko HS:n mielipidesivulla: Olin niin sairas, etten jaksanut tappaa itseäni – silti en päässyt hoitoon

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Marja Airio / Lehtikuva
Anoreksiaa sairastanut kertoo taistelustaan sairautta vastaan HS:n mielipidepalstalla.
Anoreksiaa sairastanut kertoo taistelustaan sairautta vastaan HS:n mielipidepalstalla. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Anoreksiaa sairastavan lapsen vanhempi kuvaili mielipidesivuilla (HS 30. 12.), kuinka vaikeaa alaikäistä on saada hoitoon. Kirjoittajan mukaan lapsi ei tajua olevansa sairas eikä halua apua muttei myöskään täytä pakkohoidon kriteerejä.

Olisiko tosiaan tarvetta miettiä syömishäiriöpotilaiden avunsaantia, sekä lasten että aikuisten kohdalla?

Aikuisen syömishäiriöpotilaan on vaikea päästä edes avun piirin puhumattakaan siitä, että hoitoa saisi tarpeeksi intensiivisesti ja pitkään.

Sairastuin itse anoreksiaan kahdenkymmenen ikävuoden tienoilla ollessani yliopisto-opiskelija. Painoindekseistä en mielelläni puhu, mutta olin jo huomattavan alipainoinen, kun hain apua Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiöltä. Olin masentunut, liikuin pakonomaisesti ja ruoka pyöri jatkuvasti mielessäni, mutten tunnistanut tai myöntänyt ongelmaa.

Selvästä anoreksiasta huolimatta sain jonottaa puoli vuotta ennen psykologin tapaamista. Koko tuona aikana psyykkinen ja fyysinen vointini huononi ja läheiseni alkoivat olla todella huolissaan minusta. Tavatessamme psykologi kirjoitti välittömästi lähetteen erikoishoitoon.

Aikaisemmin tapaamani yleislääkärin ja hoitajan mielestä en ollut riittävän sairas, vaikka painoni laski jatkuvasti enkä pystynyt enää keskittymään opintoihini.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin syömishäiriöklinikka antoi minulle arviointiajan kuuden viikon päähän. Ennen sitä läheiseni kuitenkin kuskasivat minut osastolle ja anelivat, että pääsisin hoitoon. Olin ihmisraunio. Olin niin sairas, etten enää jaksanut elää – mutten myöskään jaksanut tappaa itseäni. Jos minulla olisi ollut hieman enemmän voimia, olisin sen tehnyt.

Mielestäni on käsittämätöntä, että syömishäiriöiden pakkohoitokriteerit nojautuvat pääasiassa painoindeksiin. Syömishäiriöiden suurin oire ei ole paino, vaan niihin liittyy laaja kirjo muitakin oireita.

Tärkeintä syömishäiriöiden hoidossa on ennaltaehkäisy ja tilanteisiin puuttuminen ajoissa. Toivon, että olisin itse saanut apua paljon aikaisemmin. Ehkä minun ei olisi tarvinnut viettää niin pitkää aikaa osastolla ja paikkailla vieläkin rikkinäistä mieltäni.

Entinen anorektikko
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat