Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentin uudenvuodenpuheesta puuttui oikeudenmukaisuuden vaatimus

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheesta jäin kaipaamaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökantaa ja sen puolesta vetoamista. Olisin toivonut presidentin vetoavan työnantajiin irtisanomisten välttämiseksi ja poliittisiin päättäjiin työpaikkoja lisäävän elvyttävän politiikan toteuttamiseksi. Vaatimus huono-osaisuuden lisäämisestä vielä leikkauslistoilla oli vähintäänkin kummallinen tässä tilanteessa.

Suomen julkisen talouden velanottotarve ei johdu köyhtyvän ja välttämättömiin hyödykkeisiin liian niukan sosiaaliturvan varassa elävän väestön tuhlailusta. Se johtuu paljolti pääomien maasta viemisestä ja samanaikaisesti suomalaisten omistamien yritysten tulosten järjestelystä ja lopulta junailusta "veroparatiiseissa" oleviin "postiluukkuyrityksiin". Sama verojen välttäminen näkyy myös pääoman sijoitustuottojen junailemisessa. Tästä presidentti ei puhunut mitään.

Näille suuryrityksille ja pääomapiireille Suomessa annetut miljardiluokan verohelpotukset ovat kulkeutuneet samoihin postiluukkuyritysten osoitteisiin "veroparatiiseissa" synnyttämättä Suomessa työtä tai näitä verohelpotuksia korvaavia uusia verotuloja.

Suomen tavallinen väestö on joutunut ja lisääntyvästi joutuu näiden pääomapiirien saamien verohelpotusten ja "verosuunnittelun" aiheuttamien verotuloaukkojen paikkaajaksi, kun monet eri kulutusverot ja ansiotulovero ovat nousseet.

Presidentin, joka valintansa jälkeen julistautui koko kansan presidentiksi, olisi uudenvuodenpuheessaan pitänyt vaatia sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja vaatia etsimään ratkaisuja verotulojen vuotojen estämiseksi. Tämä yhteinen veneemme vuotaa nyt yhä pahemmin, eikä kansa ehdi äyskäröidä vettä sillä vauhdilla, jolla vuoto lisääntyy. Kansalaisilta ei olisi pitänyt vaatia lisää vauhtia äyskäröintiin eikä äyskäreiden suurentamista.

Veikko Simpanen
sosiaalineuvos, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat