Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion säästöt heikentävät oikeudenhoitoa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ovat hiljattain asettaneet parlamentaarisen työryhmän, jonka tehtävänä on tuottaa tietoa sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon resurssitarpeesta tulevaisuudessa.

Työryhmän tarkoituksena on auttaa turvaamaan vakaat resurssit poliisin, Rajavartiolaitoksen, Tullin, oikeuslaitoksen, syyttäjälaitoksen, vankeinhoidon ja muiden sisäistä turvallisuutta ylläpitävien viranomaisten toiminnalle. Työryhmä koostuu eri puolueiden kansanedustajista, ja sen toimikausi kestää helmikuun loppuun.

Valtion säästötoimet heikentävät kovaa vauhtia poliisin, oikeuslaitoksen ja muiden turvallisuudesta huolehtivien viranomaisten toimintaedellytyksiä. Ministerit ovatkin aivan aiheellisesti nostaneet esiin kysymyksen sisäisen turvallisuuden uhista ja tarpeesta huolehtia kansalaisten oikeusturvasta.

Turvallisuus ja oikeuksien toteutuminen ovat kansalaisten kannalta niin merkittäviä asioita, että puolueilla pitää olla yhteinen tahto ja sitoutuminen niiden takaamiseen tulevaisuudessa.

Marraskuussa saimme seurata, kuinka poliisi osoitti mieltään rahapulaa vastaan marssimalla sankoin joukoin Helsingissä. Samanlainen mielenilmaus nähtiin syyskuussa Helsingin oikeustalolla, kun tuomarit, haastemiehet ja muu käräjäoikeuden henkilöstö marssivat ulos työpaikoiltaan vastalauseena henkilöstövähennyksille.

Syyttäjälaitoksessa puolestaan käynnistyvät ensi vuonna sen historian ensimmäiset yt-neuvottelut. Tulevina vuosina joudutaan vähentämään 50 syyttäjää ja 20 toimistotyöntekijää.

Poliisin ja oikeuslaitoksen menoista valtaosa on henkilöstömenoja, joten miljoonien vähennykset tarkoittavat jo nyt ylikuormittuneen henkilöstön vähentämistä entisestään. Luonnollista on, että poliisin ja oikeuslaitoksen henkilöstön vähentyessä kansalaisten oikeusturva joutuu koetukselle. Vastaisuudessa poliisilla on mahdollisuuksia tutkia entistä vähemmän juttuja, ja tuomioistuimissa käsittelyajat pitenevät entisestään.

Erikoisin seuraus määrärahojen leikkauksesta saatetaan nähdä oikeusministeriön hallinnonalalla ulosottolaitoksen puolella. Kahdeksan miljoonan euron leikkaus määrärahoihin tulevina vuosina merkitsee noin 15 prosentin vähennystä henkilöstöstä.

Ulosottolaitos tilittää vuosittain valtion kassaan 450 miljoonaa euroa, joten toteutuessaan leikkauksia vastaava notkahdus perimistuloksessa veisi valtiolta tulonmenetyksinä moninkertaisesti sen, mitä säästöillä tavoitellaan. Tämän lisäksi tulisivat luonnollisesti vielä muiden velkojien oikeuksia uhkaavat mittavat menetykset.

Harri Lepolahti
puheenjohtaja
Suomen kihlakunnanulosottomiesten yhdistys

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat