Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnallispolitiikka opettaa sovinnontekoon

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Antti Blåfield kirjoitti kolumnissaan (HS 30. 12.) konsensuksen eli poliittisen yksimielisyyden ja sovintopolitiikan historiasta. Hän unohti kuitenkin kaikkein tärkeimmän tekijän: kunnallispolitiikan.

Kunnallispolitiikan erityispiirre on, että kaikki valtuustoihin valitut puolueet osallistuvat vallankäyttöön kunnanhallituksissa ja lautakunnissa. Kukin saa äänimääräänsä vastaavan osan päätöksenteosta. Ei ole jakoa vallassa oleviin ja syrjässä oleviin. Kunnallispolitiikka opettaa ja pakottaa sovinnontekoon.

Suurin osa suomalaisen yhteiskunnan perustoiminnoista rakennetaan kunnissa: terveys- ja sosiaalitoimi, opetus, kaavoitus ja rakentaminen, liikenne ja niin edelleen. Ratkaisut tapahtuvat konsensuksella, eli kaikki puolueet ovat mukana valmistelussa ja enemmistö sitten ratkaisee, miten menetellään.

Jokainen kunnallispolitiikkaan osallistunut tietää, että tämä ei ole teoriaa vaan arkista käytäntöä joka päivä.

Suomen kansan eheytyminen punakapinaa seuranneen traagisen sisällissodan jälkeen tapahtui nimenomaan kunnallispolitiikan kautta. Yleinen ja yhtäläinen ääni- ja vaalioikeus toteutui marraskuussa 1917 säädetyillä laeilla, ja ensimmäiset täysin demokraattiset kuntavaalit pidettiin jo vuoden 1918 lopulla, heti kapinan jälkeen. Suuri osa Suomen kunnista oli 1920-luvulla vasemmistoenemmistöisiä. Entiset punavangit istuivat pian kunnanvaltuustoissa ja -hallituksissa sekä köyhäinhoito- ja koululautakunnissa. Niissä opittiin puolin ja toisin keskinäistä arvostusta, käytännön kansanvaltaa. Vanhat ristiriidat ylitettiin ja kansa kasvoi yhtenäiseksi.

Samalla lailla käytännön kansanvaltaan ovat kasvaneet myös uudemmat kansanliikkeet, kuten vihreät.

Kaikkien puolueiden olemassaolo perustuu kunnallispolitiikkaan. Puolueiden jäsenet kuuluvat perusyhdistyksiin, jotka toimivat kunnissa. Merkittävin vaikutuskanava yhdistysaktiiveille ovat kunnalliset lauta- ja johtokuntapaikat. Ne sitovat ja motivoivat jäseniä kansanvaltaiseen toimintaan.

Monesti kuulee väitettävän, ettei demokratia toimi. Väitteiden esittäjillä ei useinkaan ole mitään käsitystä kunnallispolitiikan keskeisestä roolista suomalaisessa kansanvallassa ja poliittisen yksimielisyyden rakentamisessa. Demokratia Suomessa toimii parhaiten kuntatasolla, lähellä ihmistä.

Kunnallisen demokratian satavuotisjuhlien – ja laajemmin suomalaisen kansanvallan suuren kaaren – tulee olla keskeinen osa Suomen valtiollisen itsenäisyyden satavuotisjuhlien viettoa vuonna 2017.

Martti Häikiö
professori, Suomen itsenäisyyden
100-vuotisjuhlavuoden
hallituksen jäsen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat