Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi koulussa ei saisi näyttää kykyjään?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on vuodenvaihteen tienoilla julkaistu koulun liikuntatunteja ja oppilaiden arviointia koskevia kirjoituksia. Kommentaattorit ovat toivottaneet tervetulleeksi uudistuksen, jossa hyvien urheilusuoritusten sijasta aletaan palkita osallistumista ja motivoituneisuutta. Tämän katsotaan edistävän tasa-arvoa ja liikuntamyönteisyyttä.

Minusta ei olisi tullut balettitanssijaa eikä pikajuoksijaa – ei millään koulutuksella. Joistakuista toisista tuli, hyvä niin. Pääsen nauttimaan heidän osaamisestaan menemällä oopperaan tai seuraamalla urheilukisoja.

Liikuntatuntien uudistuksen vuoksi olen huolissani liikunnallisesti lahjakkaista nuorista. Missä he saavat vastedes näyttää osaamistaan ja tulla palkituiksi taidoistaan? Saavatko he riittävän vaativia tehtäviä kykyjensä kehittämiseksi? Vai onko tarkoitus, että lahjakkaimmat nuoret pääsevät taipumustensa mukaiseen opetukseen vain koulun ulkopuolella, maksullisissa seuroissa ja erikoiskouluissa?

Samaa voisi kysyä muidenkin kouluaineiden kohdalla. Koululaitos panostaa siihen, että hitaimmatkin pääsevät mukaan. Siinä ei ole mitään väärää, mutta myös oppimiskäyrän toiseen päähän sijoittuvilla lapsilla pitäisi olla oikeus taipumustensa täysimittaiseen käyttämiseen ja näyttämiseen.

"Osallistumishalukkuus" arvosteluperusteena kuulostaa huteralta. Kuinka moni aikuinen suostuisi siihen, että ansiot lasketaan motivaation eikä ammattitaidon mukaan?

Sekä koululaitoksessa että muualla yhteiskunnassa vallitsee ajattelutapa, jonka mukaan yksilöiden ja sukupuolten erot pitää yrittää kieltää tai piilottaa. Liikuntatunnit halutaan molemmille sukupuolille yhteisiksi. Pannaanko pojat juoksuleikeissä istumaan jäähypenkille, että tytöt ehtivät mukaan? Se lienee yhtä turhauttava kuin äidinkielen tunti, jossa osa oppilaista opettelee kolmatta vuotta tavaamaan ja osa odottaa, että pääsee kotiin perehtymään romaanikirjallisuuteen tai sellaisiin tehtäviin, joita ei teetetä koulussa solidaarisuuden vuoksi.

Osa vanhemmista – minä mukaan lukien – voi lähettää lapsensa tiedeleireille, kannustaa pyrkimään erikoiskouluihin ja musiikkiopistoihin tai maksaa jääkiekkoseurojen maksuja. Koulutusshoppailu, valmennusbisnes tai harrastusten eriytyminen ei kuitenkaan liene ollut peruskoulun monien tasa-arvouudistusten tarkoitus.

Mai Allo
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat