Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afganistan ei jättänyt jälkeä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jutussa Afganistanissa palvelleista rauhanturvaajista (HS Sunnuntai 28. 12.) kerrottiin, että rauhanturvaajalla on veteraanin kokemus mutta ei titteliä. Jutun mukaan tulitaistelut, maamiinat ja kranaatit ovat arkipäivää Afganistanissa palveleville suomalaisille rauhanturvaajille. Ja että leirin portista ulos astuttaessa on 75 prosentin riski, että jotain sattuu tai tulee vaaratilanne. Jutussa myös annettiin ymmärtää, että osa, ellei jopa valtaosa, Isaf-joukoissa palvelleista on traumatisoitunut jollain tapaa.

Olin Suomen Isaf-operaation lääkärinä vuosina 2007–2008. Osallistuin kymmenille partioille leirien ulkopuolella eri puolilla maata. Mitään erityisen vakavaa omalle kohdalle tai partiotovereille ei kertaakaan onneksi sattunut. HS:n jutun versio operaatiosta oli kovin dramatisoitu.

Toki operaatiossa oli vaaransa: tienvarsipommien ja aseellisen hyökkäyksen mahdollisuuden vuoksi täytyi aina olla valppaana. Kaksi suomalaista menehtyikin operaatiossa. Rauhanturvaaja ei kuitenkaan yksilötasolla käy sotaa Afganistanissa.

Kuten HS:n jutustakin kävi ilmi, syyt psyykkiselle oireilulle löytyvät usein kotoa. Palataan harmaaseen arkeen ja vanhojen ongelmien pariin. On helppo projisoida hankaluudet Afganistanista johtuviksi.

Läheltä piti -tilanteiden jälkeen oli "debriefing", tilanteen purku, jo toimialueella, ja kriisiapua tarjottiin kaikille esimerkiksi palvelustoverin kuolemaan johtaneen hyökkäyksen jälkeen. On valitettavaa, jos joku on todella traumatisoitunut Afganistanissa ja jos hän ei ole saanut tai kokenut saaneensa riittäviä terveyspalveluja kotimaahan palattuaan.

Tarvitaanko operaatiossa palvelleita varten erityinen veteraanijärjestelmä tai status, josta tutkija Charly Salonius-Pasternak puhui HS:n jutussa? Mielestäni ei. Traumaperäinen stressioireyhtymä kehittyy, jos kehittyy, vasteena poikkeuksellisen uhkaavaan ja tuhoisaan kokemukseen. Valtaosalle Isaf-palvelus ei ollut sellainen.

Jani Anttola
Tokio, Japani

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat