Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhanturvaajille tulisi myöntää veteraanistatus

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yli 40 000 suomalaista on ollut rauhanturvaamistehtävissä, joten heitä on nyt enemmän kuin elossa olevia sotiemme veteraaneja. Eniten rauhanturvaajia on ollut palveluksessa 1960–1970-luvuilla.

Rauhanturvaajat eivät ole olleet samassa asemassa kuin viime sotiimme osallistuneet sotilaat. Rauhanturvatehtävissä vammautuneet ovat esimerkiksi jääneet ilman pääsyä veteraanien kuntoutuspalveluihin.

Puolustusministerin vuonna 2013 käynnistämällä kriisinhallintaveteraaniohjelmalla on jo kyetty kehittämään sotilaallisissa kriisinhallintatehtävissä palvelevien ja palvelleiden tukitoimia. Puolustusvoimat on järjestänyt psykososiaalista tukea rauhanturvaajille palveluksessa ja palveluksen jälkeen. Suomen Rauhanturvaajaliitto on käynnistänyt myös laajan vertaistukiprojektin.

Oman tapaturmavakuutuslain sotilas- ja siviilikriisinhallintatehtävissä palveleville on määrä tulla voimaan vuonna 2016. Ratkaiseva askel on kuitenkin jäämässä ottamatta.

Päättäjät eivät ole olleet halukkaita laajentamaan virallista veteraanistatusta rauhanturvaajiin, joiden asema on jäämässä kummajaiseksi. Muissa Pohjoismaissa veteraaneiksi tunnustetaan sotaveteraanit ja kriisinhallinta- ja rauhanturvatehtäviin osallistuneet sotilaat.

Veteraanistatuksen myöntäminen suomalaisille rauhanturvaajille ei olisi milloinkaan niin paikallaan kuin nyt. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta ensimmäisten suomalaisten lähdöstä rauhanturvatehtäviin. Näiden ensimmäisten rauhanturvaajien nuorimmatkin ovat jo 80-vuotiaita.

Tunnustuksen tarkoitus ei ole rauhanturvaajien rinnastaminen sotiemme veteraaneihin, kunniakansalaisiimme. Tarkoitus on vahvistaa ja selkeyttää uuden lain suomia järjestelyjä rauhanturvatehtävissä vammautuneiden ja sairastuneiden auttamisessa ja heille osoitetussa erityisessä sosiaaliturvassa ja kuntoutuksessa niin psyykkisen kuin fyysisenkin toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

Mikko Räinä
puheenjohtaja
Kymenlaakson Rauhanturvaajat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat