Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kynä ja paperi auttavat hallitsemaan raha-asiat

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Päivi Hentunen ja Juha A. Pantzar haluavat tehdä piilokuluttamisen näkyväksi (HS Vieraskynä 3. 1.). Tähän löytyy hyvin näppärät välineet: paperi ja kynä!

Meillä kaikilla on nykyisin paljon mahdollisuuksia oppia ja osata, mutta silti taidot näyttävät puuttuvan. Esimerkiksi: kuinka moni osaa käyttää taulukkolaskentaohjelmaa älypuhelimellaan?

1990-luvun alun laman kourissa kärvistelleenä puhun omasta kokemuksesta. Kun pankki oli menossa konkurssiin, pienellä ihmisellä ei ollut enää neuvotteluvaraa. Lopputuloksena raha-asiat kaatuivat päälle. Velkaneuvonta oli silloin lapsenkengissään, ja esimerkiksi akordista kuulin vasta monta vuotta myöhemmin. Taulukkolaskenta ei tuonut helpotusta, vaan kynä ja paperi.

Tuohon aikaan pankeissa oltiin jo siirrytty pankkikirjoista tilioteaikaan. Muistan, miten itse piti pieneen vihkoseen kirjata tilitapahtumia, jos halusi näin tehdä. Opettelin tämän, ja taito on säilynyt siitä asti. Tällä menetelmällä minulla on selkäpiissäni tuntuma siitä, missä tilassa rahankäyttöni on.

Olen opettanut tämän tavan lapsilleni ja neuvonut ystävilleni, jotka valittavat rahapulaa. Näyttää kuitenkin siltä, ettei taidon oppiminen ole helppoa. Ei riitä, että pari viikkoa kirjaa paperille kaikki – siis todellakin aivan kaikki – rahanmenot. Vaatii kuukausia, että taito on selkärangassa yhtä varmasti kuin polkupyörällä ajaminen tai luistelu. Kannustan silti kaikkia kokeilemaan.

Velkavankeudesta selvinnyt
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat