Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen luotava palautteen antamisen kulttuuri

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen suuri julkinen sektori on viime aikoina saanut osakseen kritiikkiä monelta suunnalta. Erityisesti sen tehottomuutta on arvosteltu. Perisuomalainen hellittämätön tyytymättömyys on sinänsä hyvä asia, koska tyytymättömyydessä ja valittamisessa on kehityksen siemen.

Sitä vastoin toinen yhtä perisuomalainen piirre ei ole hyvä asia: kehitysideoiden pitäminen omana tietonaan ja asenne, että "kyllä minä tiedän, miten asiat pitäisi hoitaa vaan enpä kerro". Tämä asenne saattaa olla höystetty vielä meille ominaisella mielensäpahoittamisella.

Esitän vaivaan kahta lääkettä: suomalaisen palautteen antamisen kulttuurin edistämistä sekä julkisen sektorin innovaatioiden kannustimien ja näkyvyyden lisäämistä.

Jotta suomalaiset yritykset ja julkiset organisaatiot voisivat jatkuvasti parantaa toimintaansa ja tuottavuuttaan, tarvitaan avoimempaa palautteen antamisen kulttuuria. Rakentava palautteen antaminen ja kehitysideoiden jakaminen tulisi olla jo peruskoululaisille opetettava kansalaistaito.

Erityisesti julkisia palveluja kehitettäessä palautteella on merkittävä rooli, koska me kansalaiset olemme palvelujen käyttäjiä.

Jos esimerkiksi tarvittava tieto ei ole helposti saatavilla vaikkapa verottajan, Kelan, työvoimatoimiston, ministeriön tai muun julkisen toimijan verkkosivulla, siitä voi antaa palautetta kyseessä olevalle taholle. Siten julkinen toimija voi jatkuvasti parantaa tiedon saatavuutta ja vähentää aikaa, joka kansalaisilla menee hukkaan tietoa etsiessä.

Palautteen antamisen kulttuurin edistäminen luonnollisesti vaatii virkamiesten sitoutumista palautteen hyödyntämiseen. Tähän ei välttämättä ole riittäviä kannustimia.

Tutkimus- ja innovaationeuvosto hyväksyi 5. 11. asiakirjan "Uudistava Suomi: tutkimus- ja innovaatiopolitiikan suunta 2015–2020". Siinä todetaan muun muassa, että "julkisen sektorin palvelutuotantoa on tehostettava innovatiivisia ratkaisuja hyödyntäen". Asiakirjassa myös korostetaan kannustimien luomista julkisten toimijoiden innovaatiokyvyn parantamiseksi. Keinona koota voimavaroja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseen esitetään muun muassa avoimia innovaatiokilpailuja.

Miksei vastaavia pienemmän luokan innovaatiokilpailuja voisi hyödyntää myös julkisen sektorin kehittämisessä?

Julkisen sektorin organisaatiot voisivat palkita parhaita kehitysideoita esittäneitä virkamiehiä ja kansalaisia. Jotta kehitystyön joukkoistamiskulttuuri juurtuisi yhteiskuntaamme ja julkisen sektorin innovaatiotoiminta saisi enemmän näkyvyyttä, julkiset toimijat voisivat verkkosivuillaan nostaa esiin onnistuneesti toteutettuja kehitysehdotuksia. Vuosittain voitaisiin valita myös vuoden paras suomalainen julkisen sektorin innovaatio.

Haastan kaikki julkiset toimijat edistämään palautteen antamisen kulttuuria ja pohtimaan, kuinka kansalaiset voidaan ottaa paremmin mukaan palvelujen käyttäjälähtöiseen kehittämiseen. Yhteistyö takaa Suomen menestyksen myös tulevaisuudessa.

Jussi Heikkilä
taloustieteen tohtorikoulutettava
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat