Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anoreksian hoitoon mietittävä uusia käytäntöjä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla on kirjoitettu anoreksian hoitokäytännöistä.

Pari vuotta sitten seurasin vierestä pikkusiskoni, yli kolmekymppisen aikuisen ihmisen sairastamista ja hidasta tuhoutumista. Siskoni diagnoosi oli vakava masennus, mutta sokeakin olisi voinut nähdä, että hän sairasti anoreksiaa.

Koska häntä vaivasi hoitavien tahojen mielestä masennus, vain sitä hoidettiin. Hoitona olivat keskustelut psykologin kanssa viikon tai parin viikon välein sekä hoitavan lääkärin tapaaminen puolivuosittain – ja tietysti mielialalääkkeet.

Vasta jälkeenpäin, kun oli jo liian myöhäistä, sain tilaisuuden kysyä hoitavalta taholta, miksei siskolleni annettu anoreksia-diagnoosia ja miksei tätä tappavaa sairautta hoidettu. Vastaus oli, että siskoni ei halunnut puhua syömisestään (syömättömyydestään) eikä kokenut sitä päällimmäiseksi ongelmakseen, ja siksi tähän ei puututtu.

Kuollessaan siskoni painoi 41 kiloa. Ihminen, joka sairastaa anoreksiaa, ei sairauden muuttuessa pahaksi kykene mielestäni analysoimaan ja mahdollisesti muuttamaan itsetuhoista toimintaansa. Aivot tarvitsevat rasvaa, ja sitä ei anorektikon ruokavalioon kuulu.

Siksi onkin käsittämätöntä, että varsinkin aikuisiän anoreksian hoitokäytäntö Suomessa on se, että ensin keskustellaan ja terapoidaan, ja vasta sitten, jos koskaan, mennään syömishäiriöklinikalle.

Anorektikko tarvitsee hoitoa, jossa parannetaan hänen kehonsa ja aivonsa siihen kuntoon, että terapeuttisten hoitokeinojen käyttöönotto on järkevää.

Kysymys pakkohoidosta on tärkeä nostaa esiin myös aikuisen anorektikon tapauksessa. Ei voi olla niin, että ihminen saa tuhota itsensä kenenkään puuttumatta asiaan eikä omaisilla ole asiaan mitään sananvaltaa.

Miten olisi käytäntö, jossa hoitava taho keskustelisi myös omaisten kanssa ilman hoidettavan henkilön läsnäoloa? Pelastettaisiinko tällä tavalla edes jonkun hidasta itsemurhaa tekevän ihmisen syöksykierre?

Isosisko
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat