Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitkä olivatkaan Aleksis Kiven viimeiset sanat?

Mielipide
 
Pekka Tuominen

Juha Hurmeen essee Aleksis Kivestä (HS Kulttuuri 4. 1.) oli asiallinen ja vei kaikin puolin mukaansa. Haluan kommentoida kirjoitusta Kiven viimeisiksi mainittujen sanojen osalta.

Tiedossani on Kiven aikalaisen kertomus hänen osuttuaan matkallaan Albertin talolle joitakin päiviä Kiven kuoleman jälkeen. Aikalaisen mukaan joku talonväestä oli kertonut, että joitakin päiviä ennen kuolemaansa Kivi ei yhtenä päivänä ollut noussut ylös sijoiltaan. Talon väestä aina joku oli vähän väliä käynyt ikkunasta kurkkaamassa, josko Aleksis olisi noussut ja osoittaisi elonmerkkejä – varsinkin kun kuoleman odotettiin tulevan milloin tahansa.

Jonkun jälleen kurkistettua ikkunasta Kivi oli toistuviin kurkistelijoihin tuskastuneena huudahtanut kuuluvalla äänellä "minä elän!" ilmoittaakseen, ettei ollut vielä kuollut. Tiedossa ei ole, sanoiko Kivi nämä sanat ruotsiksi. Koska Kivi eli tämän huudahduksen jälkeen vielä tarpeeksi kauan sanoakseen vielä muutakin, jos sitä halusi, uskon Hurmeen realistisen ehdotuksen viimeisiksi sanoiksi ("Nu dör jag") olevan todennäköisempi kuin mitä jälkiviisaasti on runoiltu. Ainakin ne on sanottu myöhemmin kuin sanat "minä elän".

Pekka Tuominen
Rauma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat