Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko talouspuhe finanssieliitin yksinoikeus?

Mielipide
 
Jaakko Lindfors

Valtakunnallisissa viestimissä on ällistyttävän tavallista, että kun puhutaan taloudesta, ääneen pääsevät painotetusti yksityispankkien ekonomistit, elinkeinoelämän asiantuntijat, Sixten Korkman, Juhana Vartiainen ja Pasi Holm – sekä joissain määrin palkansaajia ja eläkelaitoksia edustavat kommentoijat.

"Talousviisaiksi" nimitetään heppoisin perustein piskuista miesjoukkoa, jossa yksityiset markkinatoimijat korostuvat liikaa. Ulkopuolelle jäävät liian usein laaja-alaisten tiedeyliopistojen professorit ja huippututkijat useista yhteiskunnallisista oppiaineista, kulttuurielämän ja filosofian talousasiantuntijat sekä nuorten, opiskelijoiden ja työttömien edustajat.

Demokraattisessa julkisessa keskustelussa talousviisaisiin kuuluvat monipuolisesti yhteiskuntatieteiden edustajat, kuten sosiologit, taloushistorioitsijat ja valtio-opin tutkijat. Yhteiskuntafilosofien ja taidekentän pitäisi myös olla itsestään selvä osa tätä asiantuntijakaartia. Ilman näitä osaajia korostuvat kapea-alaiset, yksityiset finanssimaailman intressit, mikä ei ole koko yhteiskunnan etu.

Toimittajien tulee muistaa, että yksityisten toimijoiden edustajat lobbaavat yksityisiä intressejä, joko rivien välissä tai peittelemättä. Erityisesti pankkisektorin asiantuntijavallan ylikorostaminen on viestimiltä yllättävä lapsus, jonka ohjausvaikutus on epädemokraattinen, yksinkertaistava ja vaihtoehdoton.

Tämä vääristynyt punainen lanka kasvattaa yhteiskunnan eriytymistä, vakiinnuttaa luokkarajoja ja lisää jännitteitä. Samalla se toimii sytykkeenä kuokka- ja kiakkovieraille unohdetuksi tulemisen ilmaisuun, suoraan toimintaan.

Ongelman ydin ei ole ainoastaan asiantuntijavallan yksityistyminen vaan yhtä lailla yhteiskunnan moniäänisyyden hukkuminen lumivaippaan ja täten tavallisen kansalaisen vieraantuminen virallisesta kiiltokuva-Suomesta.

Demokraattisessa yhteiskunnassa talousviisaita ovat kaikki kansalaiset. Koko yhteiskunnan moniäänisen kuoron on tultava kuulluksi.

Medialta on vaadittava tasapuolisempaa ja monipuolisempaa asiantuntijavallan käyttöä. Muutoin itse media neljäntenä valtiomahtina, vallan vahtikoirana, kulkee hevosen silmälaput kasvoillaan, ja koko yhteiskunnan lammaslauma tämän paimenen mukana. Lopulta osa lampaista tuntee tulleensa unohdetuksi ja tarttuu talikkoon.

Jaakko Lindfors
filosofian, historian,
elämänkatsomustiedon ja
uskonnon opettaja, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat