Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin seudun hallintomalli on vanhentunut

Mielipide
 
Timo Juurikkala

Ylipormestari Jussi Pajunen on tuskastunut metropoliratkaisujen venymiseen ja esittää kansanäänestystä metropolikaupungin perustamisesta (HS Kaupunki 3. 1.). Ajatus kansanäänestyksestä näin isossa asiassa on hyvä, mutta äänestyksen kysymyksenasettelu ei ole ihan yksinkertainen.

Olisiko metropolikaupunki vaihtoehtona nykytilanteelle vai lausuntokierroksella parhaillaan olevalle metropolihallinnolle? Tarkoittaisiko suurkunnan puolesta äänestäminen sitä, että selvityshenkilöiden ehdotus kelpuutettaisiin sellaisenaan sisältäen 15–20 "kotikaupungin" muodostamisen?

Ylipormestari Pajunen kysyy metropolihallintoon viitaten, "haluammeko vahvan suurkunnan vai moniportaisen hallinnon". Itse asiassa molemmissa vaihtoehdoissa syntyy uusi hallinnon taso: suurkuntamallissa kotikaupungit ja toisessa mallissa seutuhallinto.

Tämä kertoo, että Helsingin seudun hallintomalli on tullut tiensä päähän. Tarvitsemme joka tapauksessa uuden hallinnon tason. Sen avulla kauaskantoisista asioista voidaan päättää nykyistä laajemmalla alueella ja lähidemokratia voidaan turvata. Tämä voidaan toteuttaa joko tekemällä suurkunta ja pilkkomalla se pienemmiksi kaupunginosiksi tai perustamalla metropolihallinto hoitamaan seudullista päätöksentekoa.

Selvityshenkilöiden esittämässä ja Pajusen kannattamassa suurkunnassa on yksi iso ongelma: aluerajaus on liian suppea. Viisi kuntaa ja risat kattava metropolikaupunki jättää lähes koko autovyöhykkeen ulkopuolelleen. Suurkunnan kyky hallita yhdyskuntarakenteen, asumisen ja liikenteen kehitystä jää puutteelliseksi.

Myös hallinnollisena remonttina metropolikaupungin muodostaminen olisi poikkeuksellisen haastava rymistys. Suurin uhka lienee se, että suurkunnan hallintomallista tulisi yhtä moniportainen, kallis ja byrokraattinen kuin Helsinki on nyt.

Paras tapa vahvistaa Helsingin seudun kehitystä on viedä pitkään valmisteltu metropolihallintolaki ripeästi maaliin. Vaikka lakiehdotus ei ole täydellinen, se on hyvä liikkeellelähtö.

Timo Juurikkala
kaupunginvaltuutettu (vihr)
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat