Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metropolihankkeessa on unohdettu tosiasiat

Mielipide
 
Stig Kankkonen

Kuntalain ensimmäisessä pykälässä todetaan kuntien itsehallinnosta muun muassa seuraavaa: "Suomi jakautuu kuntiin, joiden asukkaiden itsehallinto on turvattu perustuslaissa. Kunnan päätösvaltaa käyttää asukkaiden valitsema valtuusto."

Espoossa asukkaiden valitsemat poliittiset päättäjät – minä mukaan lukien – ovat eri yhteyksissä ja eri kokoonpanoissa useita kertoja ja yksimielisesti sanoneet kyllä itsenäiselle Espoolle ja ei kaikenlaisille Suur-Helsinki-haaveille.

Espoon selvä, johdonmukainen ja hyviin argumentteihin perusteltu kanta ei ole kelvannut eikä kelpaa vieläkään Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle (HS Kaupunki 3. 1.). Hänelle ei näytä kelpaavan myöskään normaali, edustuksellinen demokratia. Jos se ei tuota Helsingille mieluisia päätöksiä, hänen mukaansa on turvauduttava muihin konsteihin, tässä tapauksessa kansanäänestykseen.

HS:n Suur-Helsinkiä käsittelevässä artikkelissa viitattiin jopa eduskunnan päätökseen samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioliittoon. Ilmeisesti sillä on haluttu perustella kansanäänestyksen tarpeellisuutta ja järkevyyttä kuntaliitosasiassa. En tiedä, oliko tämä toimittajan vai Pajusen ajatus, mutta viittaus tuntuu surkuhupaisalta.

Tässä tilanteessa esitys kansanäänestyksestä on todennäköinen. Jos Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Sipoo ja Tuusula sanovat sille kyllä, se toteutetaan neuvoa-antavana.

Elleivät kunnat halua kansanäänestystä, sitä voivat esittää kuntaselvittäjät ja päätöksen siitä tekee valtiovarainministeriö. Tässä vaihtoehdossa tulos on sitova. Tällöin on myös päätettävä, äänestetäänkö jokaisessa kunnassa.

Tulisi olla itsestään selvää, että espoolaisia ei kannata äänestyttää. Tässä asiassa tosiasiat ovat kuitenkin olleet toisarvoisia, kuulo valikoiva ja näkö putkimainen. Toivoa sopii, että kaikki on toisin vuonna 2015.

Stig Kankkonen
kaupunginvaltuutettu (r)
kaupunginhallituksen jäsen
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat