Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoren masennus on yleensä oire toisesta, varsinaisesta ongelmasta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vastikään saatiin taas tietoa siitä, että nuorten eläköitymisen syynä on usein masennus (HS Kotimaa 3. 1.). Mielipidesivun kirjoituksessa (HS 6. 1.) nimimerkki Isosisko kertoi, että hänen siskonsa kuolemaan johtaneen syömishäiriön yhteydessä puhuttiin myös masennuksesta.

Psykoterapeutin työssäni näen päivittäin, että masennus on aina seurausta jostakin. Masennus on kuin kuume, oire varsinaisesta ongelmasta. Masentunut ihminen on menettänyt voimansa ja elämänhalunsa jonkin itselleen ylivoimaisen asian edessä. Näitä ylivoimaisia asioita voidaan hahmottaa hyvin erilaisista näkökulmista.

Päihteiden ja väkivallan keskellä elänyt nuori voi päätyä ali- tai yliarvioimaan voimansa elämän haasteiden edessä, koska on joutunut ratkomaan lapselle kohtuuttomia ongelmia pienen ikänsä. Nuoren sosiaaliset taidot ovat voineet jäädä vajaiksi pitkään jatkuneen kiusaamisen seurauksena, koska riittävää harjoitusta tavallisesta ryhmässä toimimisesta ei ole tullut.

Nuori on voinut melkein vahingossa keksiä, että kun pakenee haastavista tilanteista, pääsee helpommalla. Koulutuksesta ulos jääminen on voinut irrottaa kaikista "laumoista", minkä seurauksena nuori on kokenut, ettei hänestä ole mihinkään.

Viikoittainen alkoholinkäyttö vaikuttaa aivokemiaan mielialaa laskevasti. Näistä ja monista muista syistä nuori epäonnistuu itselleen tärkeissä asioissa. Näin masennus voi saada alkunsa.

On harhaanjohtavaa puhua masennuksesta työkyvyttömyyden syynä, vaikka se varmaan onkin lopulta viimeinen syy kyvyttömyyteen tehdä työtä. Tämä puhumisen tapa johtaa turhan helposti ajatukseen siitä, että lääketieteellisesti diagnosoitua sairautta nimeltä masennus aletaan hoitaa ensisijaisesti lääketieteen keinoin (niilläkin on paikkansa).

Auttamisen on oltava nuoren saattamista yhteyteen toisten ihmisten ja tämän maailman kanssa. Nuori aikuinen tarvitsee mielekästä tekemistä, pysyviä ihmissuhteita, oman porukan ja monia mielensisäisiä ja konkreettisia taitoja voidakseen heittäytyä elämään.

Auttamisjärjestelmän on oltava viisas, avarakatseinen ja joustava, jotta jokainen nuori saa hänelle sopivan avun. Optimistina uskon, että jossain päin Suomea tämä jo osataan.

Anne Paulo-Tuovinen
psykologi, psykoterapeutti
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat