Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talousasiantuntijoiden näkemyksiä tarvitaan

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jaakko Lindfors kirjoitti (HS Mielipide 6. 1.), että "talousviisaiksi" nimitetään "heppoisin perustein" piskuista miesjoukkoa. Lindfors arvosteli tästä toimittajia. Hän nimesi erikseen Sixten Korkmanin, Juhana Vartiaisen ja Pasi Holmin. Lindfors kuitenkin nimitteli itse tässä ihmisiä heppoisin perustein.

Lindfors on huolestunut pankkiekonomistien suuresta määrästä talouden kommentoijina. Tilanne ei ole ihanteellinen, mutta hänen tarjoamansa vaihtoehdot ovat vielä huonompia. Jos halutaan tietää esimerkiksi öljyn hinnan laskun vaikutuksesta talouteen, on turhaa kysyä sitä Lindforsin tarjoamilta ryhmiltä: yhteiskuntafilosofeilta, taidekentältä tai nuorilta, opiskelijoilta tai työttömiltä. Tässä on syytä luottaa työkseen taloutta tutkiviin.

Toimittajat odottavat kommentoijilta kykyä kertoa selkeästi lyhyellä varoitusajalla, mitä talousteoriat asiasta arvelevat. Hyvän talousasiantuntijan tuntee siitä, ettei hän väitä taloustiedettä eksaktiksi tieteeksi, joka antaa vain oikeita vastauksia.

Sanoisin yli 40 journalistisella kokemuksella, että Lindforsin vaatimien yhteiskuntatieteilijöiden ja kulttuurikentän joukosta kuulee enemmän poliittisesti painotettuja näkemyksiä kuin taloustieteilijöiden haastatteluissa. Näkemykset ovat populistisia eli yhden asian ratkaisuja talouden monimutkaisiin ongelmiin.

Lindfors voisi luottaa kansaan eikä käsitellä sitä "yhteiskunnan lammaslaumana", jota toimittajien valitsemat asiantuntijat ohjaavat kohti syrjäytymistä.

Kun pankkiekonomistia haastatellaan, hänen taustaryhmänsä kerrotaan aina. Ei kansa ole niin tyhmää ettei se ymmärtäisi, että pankkiekonomisti voi jättää sanomatta näkemykset, jotka ovat hänen työnantajilleen haitallisia.

Sama koskee myös päteviä SAK:n ekonomisteja. Kummaltakaan ryhmältä en ole havainnut merkittävää määrää selkeää taktista valehtelua.

Jyrki Koulumies
taloustoimittaja (eläkkeellä)
valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat