Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriisi vaarantaisi rahaliikenteen

Mielipide
 
Tapio Rissanen

Uusi vuosi Suomessa alkoi suurella varoituksella "hienon" järjestelmämme herkästä haavoittuvuudesta. Koskaan aiemmin Suomi ja muut kehittyneet ihmisyhteisöt eivät ole eläneet näin epävakaassa yhteiskunnassa, jonka avaintoiminnot, kuten verkkopankit, joukko koulupoikia voi pysäyttää.

Pahimmillaan verkottunut digiajan yhteiskuntamme kamppaa jopa itse itsensä rähmälleen muutamassa sekunnissa. Näin on käynyt valtakunnallisten sähköverkkojen kaatuessa muun muassa Yhdysvalloissa. Myös ydinsota on ollut vaarassa syttyä useita kertoja niin sanotusti vahingossa. Suomen langaton verkko on sammunut usein paikallisesti. Valtakunnalliset häiriöt muistuttavat haavoittuvuudestaan kerran pari vuodessa.

Olipa Suomen rähmälleen menon syy mikä tahansa, talouden täytyy kyetä toimimaan kaikissa olosuhteissa – vaikka edes vaatimattomalla tasolla. Sähköverkkojen tai tietoverkkojen kaaduttua talouden maksujärjestelmä lamaantuu samalla sekunnilla. Kassakoneetkaan eivät toimi.

Suomen kansallisesta turvallisuudesta on herännyt aiheellinen keskustelu Euroopan muuttuneen tilanteen takia. Sodan oloissa nykyinen tietoverkkoihin ja digitaalisuuteen perustuva rahajärjestelmä ei toimi. Sen ylläpitäminenkin sodan oloissa on mahdotonta.

Onko euroajan Suomessa valmiina riittävästi käteistä rahaa, jotta käteiseen maksujärjestelmään voidaan siirtyä nopealla aikataululla? Onko nykyisellä maksujärjestelmällä ja sen toimijoilla riittävästi osaamista ja valmiuksia käteiseen maksujärjestelmään siirtymiseksi?

Tapio Rissanen
tietokirjailija, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat