Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsästys olisi kuolinisku susille

Mielipide
 
Sesse Koivisto

Suomen äärimmäisen harvinainen susikanta – 150 sutta koko maassa – on saanut maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpolta (kok) uuden hoitosuunnitelman, joka sallisi yhteensä 58 suden metsästyksen tänä ja ensi vuonna. Ainakaan susia suunnitelma ei hoida, koska niiden määrä ei edes nyt ole elinvoimainen.

Susilauma on perhe, jossa vain johtajapari lisääntyy. Jos toinen kuolee, laumaa uhkaa vaarallinen sisäsiitos, ellei sitten joku nuorista lähde etsimään kumppania ja löydä sitä. Juuri näihin nuoriin metsästys aiotaan kohdistaa, eikä lauma pääse lisääntymään ja saamaan uusia geenejä.

Samanlaisissa laumoissa elävä savannikoira on ankarien vainojen vuoksi hävinnyt Keniasta ja Tansaniasta. Ne tulivat sisäsiitoksen vuoksi vastustuskyvyttömiksi koirien taudeille ja kuolivat.

Susi ei ole tappanut yhtään ihmistä Suomessa 1900-luvun alusta lähtien, mutta yhä niillä pelotellaan ihmisiä. Metsästysaseet ovat kyllä tappaneet kymmeniä, myös lapsia.

Moni susi on ammuttu siksi, että se on syönyt metsästäjän koiran. Korkeasaaren eläintarhan entinen johtaja Ilkka Koivisto on todennut, että metsästäjän on hyväksyttävä riski, jos antaa koiran juosta metsässä kaukana omistajasta, eikä susia saa tappaa sen takia.

Susi kilpailee saaliista metsästäjien kanssa. Se on sen oikeus.

Jim Brandenburg tutki ja valokuvasi susia 700 kilometrin päässä Pohjoisnavalta ja Minnesotan suurissa metsissä. Hän liikkui ilman asetta ja kuvasi kuuden metrin päästä ruokailevaa susilaumaa, eivätkä sudet välittäneet hänestä. Hän valokuvasi sudenpentuja ryömimällä pesäluolaan, ja emo katseli ulkopuolella.

Jos ministeriön metsästyspäätös hyväksytään, se merkitsee kuoliniskua Suomen susille.

Sesse Koivisto
eläintieteilijä, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat