Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syömishäiriö on äänetön avunhuuto

Mielipide
 
Henna Jokinen

Mielipidesivuilla julkaistut kirjoitukset kertovat omaa kieltään syömishäiriöiden yleistymisestä. Puheenvuoroista kuultaa toivottomuus. Haluaisin omalta osaltani todentaa, että toivoa on.

Neljäntoista vuoden riutumisen ja pakkoliikunnan seurauksena olin itsemurhan partaalla ja pahasti masentunut. Tiesin vaihtoehtoni, ja päätin katkaista noidankehän.

Onnekseni kotikaupunkini mielenterveyspalveluissa avunpyyntöni otettiin vakavasti. Psykologin ja lääkärin avustuksella sain lähetteen Husin syömishäiriöpoliklinikalle. Husin poliklinikasta tuli turvapaikkani, jossa minusta pidettiin huolta ja sairauteni jäi taka-alalle.

Sain apua ripeästi, muutaman kuukauden kuluessa.

Riutuneena omia toimintamallejaan ei pysty kyseenalaistamaan, ja pelko muutosta kohtaan voi lamauttaa. Tueksi tarvitaan henkilöitä, jotka ymmärtävät sairauden vakavuuden ja sen oireiston.

Ilman ymmärtävän auttajan ja läheisen tukea hoito ei voi kokemani perusteella onnistua. Husin syömishäiriöklinikalla sairauden kokonaisvaltaisuus on ymmärretty hyvin. Hoitohenkilökunta tietää mitä tekee ja välittää potilaista aidosti.

Sairauden kuva on kaikilla yksilöllinen, samoin hoidon pituus. Olin onnekas, kun selvisin pahimmasta kahdessa vuodessa. Työstän yhä sairauteeni liittyviä asioita ja oireita, mutta enää ne eivät määritä minua.

Minun tapauksessani ratkaisevinta anoreksiasta ja bulimiasta toipumisessa oli oma itseni: myönsin sairauteni ja suostuin ottamaan avun vastaan. Sairaan oma tahto on syömishäiriöstä toipumisessa ratkaisevaa.

Ymmärrän vanhempien ja omaisten huolen, mutta pakkohoito ei edistä toipumista. Sairaan ajattelutapa ei muutu ilman omaa halua ja ymmärrystä. Kukaan ei parane syömishäiriöstä väkisin.

Tärkeintä on auttaa sairastunutta näkemään hyvät asiat itsessään ja hyväksyä hänet kaikkineen. Etsikää tietoa ja hakekaa tukea. Muun muassa Syömishäiriöliitto Syli ry tarjoaa tukea niin sairastuneille kuin omaisillekin. Vertaistuki on kullanarvoista.

Henna Jokinen
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat