Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anoreksian oireet tulisi kyetä tunnistamaan varhain

Mielipide
 
Päivi Pynnönen

Nimimerkki Entinen anorektikko nosti esiin tärkeän ja valitettavasti liian harvoin toteutuvan toiveen kirjoituksessaan "Olisin halunnut apua syömishäiriööni aiemmin" (HS Mielipide 4. 1.). Hän kysyi, olisiko terveydenhuollossa tarvetta miettiä syömishäiriöpotilaan avunsaantia sekä lasten että aikuisten kohdalla.

Nimimerkki kuvasi oman kokemuksensa pohjalta, kuinka vaikeaa aikuisen syömishäiriöpotilaan on saada apua julkisesta terveydenhuollosta. Kirjoittaja kertoi, kuinka hän selvästä anoreksiasta huolimatta joutui jonottamaan puoli vuotta Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön psykologin tapaamista.

Hoitotakuun sitovuuden ansiosta opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden jonotusajat ovat lyhentyneet viime vuosina ja hoitoon pääsy toteutuu hoitotakuun määräaikojen puitteissa.

Syömishäiriöiden varhainen tunnistaminen, alkuvaiheen hoito ja tarvittaessa jatkohoitoon ohjaaminen kuuluvat opiskeluterveydenhuoltoon, ja syömishäiriöiden hoitoprosessin kehittäminen on ollut yksi YTHS:n painopistealueita syksystä 2013 alkaen. Hoitoprosessin kehittäminen on katsottu YTHS:ssä tärkeäksi, koska siihen liittyy meillä – kuten muuallakin – sudenkuoppia, joihin liian moni syömishäiriöistä kärsivä on pudonnut usein jo hoidon alkuvaiheessa.

Olemme pyrkineet luomaan YTHS:n kliinisille asiantuntijoille selkeän ohjeistuksen siitä, miten tunnistaa opiskelijan syömiseen liittyvät ongelmat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa silloinkin, kun ne eivät ole hoitoon hakeutumisen syy.

Ohjeet sisältävät muun muassa sen, miten potilaan hoidon tarvetta, kiireellisyyttä ja ongelmien luonnetta tulee arvioida, missä vaiheessa painottaa ravitsemustilan korjaamisen tärkeyttä ja missä vaiheessa keskittyä syömishäiriön taustalla oleviin ja toipumista estäviin tai sitä edistäviin tekijöihin. Tulee myös arvioida, missä vaiheessa potilas ohjataan eteenpäin silloin, kun hoitoa ei ole mahdollista toteuttaa perustasolla, vaan tarvitaan psykiatrisen erikoissairaanhoidon ja syömishäiriötyöryhmien erityisosaamista, joskus jopa osastohoitoa.

Anoreksiaa on vaikea todentaa varsinkin siinä tapauksessa, jos henkilö ei itse koe tulevansa vastaanotolle syömishäiriöiden takia tai anoreksian tunnistamisen kriteerit eivät täyty.

Syömishäiriöiden tunnistaminen edellyttää riittävää ammattitaitoa ja saumatonta yhteistyötä eri ammattiryhmien välillä sekä selkeää työnjakoa ja hoitoonohjauskäytäntöjä peruspalveluiden tarjoajien ja psykiatrisen erikoissairaanhoidon välillä.

Terveydenhuollossa hoitomahdollisuuksien kehittämisen ohella tulisikin panostaa siihen, että oireet, silloinkin kun henkilö itse ei vielä ole valmis niitä tuomaan esiin, tunnistetaan riittävän varhaisessa vaiheessa muun muassa terveydenhuollon henkilöstön lisäkoulutuksen avulla.

Päivi Pynnönen
mielenterveyden johtava
ylilääkäri, YTHS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat