Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismin kitkeminen on globaali tehtävä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Iskua Charlie Hebdon toimitukseen Pariisissa on tulkittu hyökkäykseksi sananvapautta vastaan.

Terroriteot ovat kulkeutuneet nykyisyyteen historiamme alkupäivistä lähtien. Ne ovat ilmaantuneet erilaisissa muodoissa eri aikoina. Ihminen on yrittänyt keksiä erilaisia perusteita toteuttaakseen terroritekoja. Onnistuakseen tässä tehtävässä ihminen on pyrkinyt suojautumaan erilaisiin uskomuksiin ja uskontoihin.

Ihmiskunnan historiassa on yllin kyllin esimerkkejä väkivallasta ja sodankäynnistä Jumalan ja eri profeettojen nimissä. Turvautuminen väkivaltaan, sotaan ja terroritekoihin kertoo paljon tekijöiden luoteesta ja aikomuksista.

Jumalat, uskonnot, profeetat ja erilaiset uskontokirjat ovat toimineet ihmisten käyttäminä instrumentteina monien ihmistavoitteiden saavuttamiseksi tuhansien vuosien varrella. Toisin sanoen ihminen on pyrkinyt terroritekoihin tavallisten ja pyhien nimikkeiden turvin. Asia on mennyt pitkälle, ja kehityksen myötä terroriteot ovat saaneet uusia trendejä.

Uuden aikakauden alla terrorismi käsitteenä on määritelty erilaisista näkökulmista. Erilaiset tulkinnat tästä käsitteestä kertovat erilaisten tahojen näkemyksistä liittyen terrorismiin ja terroritekoihin. Ongelmana on se, että terrorismi ja terroriteot suurten sotien jälkeen ovat politisoituneet ja saaneet uusia lähtövoimia erilaisten sivilisaatioiden, kulttuurien ja rotujen vastakkainasettelusta.

Väärien tulkintojen ja syytösten seurauksena asiantuntijat ja media ovat pahentaneet tilannetta ja aiheuttavat lisää konflikteja uskontokuntien ja kulttuurien välillä. Sananvapauden ja Jumalan nimissä yritetään kiihdyttää ääriryhmiä molemmissa päissä. Toinen syyllistää kuollutta profeettaa nykyisten ihmisten ja rikosten perusteella. Toisaalla toinen turvautuu terroritekoihin ja ampuu viattomia ihmisiä puolustaakseen vaikkapa kuollutta profeettaansa.

Ihmiskunta tarvitsee uutta lähestymistapaa, jonka kautta voi tarkemmin päästä asian ytimeen. On päästävä yhteisymmärrykseen, että joku profeetta ei ole vastuussa nykyihmisten teoista eikä valtion politiikasta. Tulee ymmärtää, ettei ihmisellä ei ole oikeutta nykyisissä yhteiskunnissa murhata ketään.

Vastakkainasettelun kiihdyttäminen ja toisesta kulttuurista ja uskonnosta tulleiden ihmisten syyttäminen ja vihaaminen on väärä tie, joka johtaa harhaan.

Sananvapaus ja demokratia ovat tehokkaita välineitä terrorismia vastaan, mutta ne eivät ole yleistyneet tai juurtuneet kaikkialla maailmassa. Terroristit eivät edusta hyvyyttä eivätkä uskontoa, vaikka väittävät puolustavansa sitä. Terroristit edustavat omaa maailmaansa, joka vaatii verenvuotoa. Asenteellinen katse, ajattelu, sana ja teko sekä hyvässä että pahassa viljelevät siemeniään.

Terrorismin kitkeminen on globaali tehtävä, mutta jokaisella on sen suhteen oma roolinsa. Rajojen tiukentaminen, yhteistyön vähentäminen ja syrjäytyminen eivät tarjoa parempaa tulevaisuutta maailmalle.

Kasvatus, opetus, osallisuus ja kunnioitus vaikuttavat paremmin. Ihmisten on opittava vakuuttamaan, että Jumala ei tarvitse veritekoja eikä puolustajiakaan. Terrorismi on tuomittava ja sananvapaus turvattava. Sananvapaus ja kynä voittavat miekan, väkivallan ja terrorismin kaikissa lajeissaan.

Aziz Sheikhani
tohtorikandidaatti
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat