Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastuullinen sananvapaus tuntee rajansa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terroristien isku Charlie Hebdo -lehden toimitukseen on herättänyt järkytystä ja samalla voimakkaita puheenvuoroja sananvapauden puolesta. Sananvapaus on kieltämättä yksi länsimaisen demokratian "pyhistä" arvoista.

Parhaiten sananvapaus toteutuu nykyään sosiaalisessa mediassa, jossa mielipiteen ilmaisua eivät rajoita poliittiset ja yhteiskunnalliset tekijät samalla tavoin kuin esimerkiksi valtalehdissä. Sosiaalinen media on avoin foorumi myös pidäkkeettömälle vihapuheelle. Tämä johtuu siitä, että siellä ei toimi samalla tavoin sananvapauden portinvartijoita kuin valtamediassa.

Sananvapaudella on kuitenkin aina rajansa. Kysymys kuuluu, kuka ne rajat määrittelee. Kenellä on valta sanoa, mitä ja mistä mediassa voi puhua ja mistä tulee vaieta?

Suomessa sananvapauden rajanvetoa käydään jatkuvasti esimerkiksi perussuomalaisten oikeudesta esittää maahanmuuttovastaisia mielipiteitä. Toinen esimerkki sananvapauden rajoista löytyy myös Charlie Hebdo -lehden omasta historiasta. Lehti kiellettiin 1970-luvulla, kun se oli ylittänyt "hyvän maun" rajat. Lehden "räävittömyys" ylitti ranskalaisten sietokyvyn ja lopputuloksena oli sen sananvapauden rajoittaminen.

Lehden toimittajien raaka surmaaminen islamin nimissä on ehdottomasti tuomittava teko. Järkyttävien tapahtumien pitäisi kuitenkin herättää länsimaisessa demokratiassa keskustelua siitä, millainen vastuu sananvapauden käyttämiseen liittyy.

Elämme maailmanpoliittisesti tulehtuneessa tilanteessa, jossa äärijärjestöt ottavat oikeuden omiin käsiinsä. Ne kostavat sumeilematta kokemansa vääryydet ja vastaavat kokemiinsa loukkauksiin tarttumalla aseeseen eivätkä kynään.

Onko tällaisessa tilanteessa vastuullista sananvapautta loukata vastapuolta ehdoin tahdoin? Kuinka pitkälle on tarkoituksenmukaista ylipäätään puolustaa sananvapautta, jossa ei kunnioiteta ketään eikä mitään? Kenen etua sellainen sananvapaus ajaa?

Tuula Sakaranaho
uskontotieteen professori, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat