Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkatason alentamiseen olisi syytä nöyrtyä vasta viimeisenä toimena

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Reino Hjerppen mukaan palkkojen nousu Suomessa on ollut ongelmallista (HS Mielipide 8. 1). Vuodesta 2005 lähtien palkat ovat kasvaneet valtiolla 36,7 prosenttia, kunnilla 31,2 prosenttia ja yksityisillä 28,6 prosenttia, kun talouden nimellinen kasvu oli 22,4 prosenttia.

Näkökulmaa voi laajentaa. Edelliseen 1990-luvun lamaan saakka Suomen bruttokansantulo jakautui seuraavasti: Kun palkansaajien osuus vuonna 1992 oli indeksiluvulla kuvaten lukema 100, aleni palkansaajien osuus lamassa ja pysyi vuoteen 2008 saakka lukemassa 87. Yritysten voittojen osuus vastaavasti kasvoi.

Ajatuksena 1990-luvulla oli, että euroon siirryttäessä yritysten taseet tehdään vahvoiksi, ja vahvoilla taseilla yritykset ryhtyvät investoimaan. Investoinnit kohottavat työn tuottavuutta, jonka myötä palkat sitten kasvavat.

Yhteinen näkemys ei toteutunut investointien osalta. Niiden puute vaikutti matalien palkkojen lisäksi Suomen vaihtotaseen lähes pysyvään, noin 15 vuotta jatkuneeseen ylijäämään.

Palkkojen alenema vaikeutti hyvinvointivaltion rahoitusta. Sen veropohjassa palkoilla on suurempi merkitys kuin yritysten voitoilla. Hyvinvointivaltion veropohjan kutistuminen puolestaan johti vaikeuksiin palvelujen ylläpidossa.

Muodostuneessa tilanteessa kansantalouden tasapainon ylläpito antoi mahdollisuuden sellaisille palkankorotuksille, jotka tasapainottavat vaihtotasetta, kohentavat hyvinvointivaltion veropohjaa ja nostavat palkansaajien osuuden lähemmäksi historiallista keskiarvoa.

Näitä tavoitteita todellakin toteutui Hjerppen toteamien palkankorotusten myötä. Kehitys oli tervettä kansantalouden ulkoisen tasapainon näkökulmasta vuoteen 2011 saakka, jolloin Suomen vaihtotase tasapainottui ja palkkatason nousu hiipui.

Vuosien 2008–2009 aikana palkansaajien osuus palautui indeksilukemaan 92, joka on, yllättävää kyllä, Suomen palkansaajien tulonjako-osuuden historiallinen keskiarvo vuosien 1960–2013 välillä.

Vuoden 2011 jälkeen vaihtotase painui alijäämäiseksi. Miksi? Kehitystä ei selitä Suomen palkkataso. Se ei poikkea vertailumaista eikä omasta historiastaan. Suomessa 1990-luvun lama mentiin läpi hyvinvointivaltiota leikkaamalla ja ylireagoimalla. Ruotsi valitsi toisin panemalla rahoitushuoltonsa kuntoon.

Palkkatason alentamiseen ja hyvinvointivaltion purkuun olisi Suomessa syytä nöyrtyä vasta viimeisenä toimena.

Sitä ennen voisi kokeilla, olisiko Suomen taloudelle isokin vahinko, jos Suomen rahoitushuollon järjestelmät pantaisiin vihdoinkin kuntoon.

Heikki Niemeläinen
toimitusjohtaja
Kuntien takauskeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat