Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkinen sektori ei ole palkkajohtaja

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Reino Hjerppe kirjoitti (HS Mielipide 8. 1.) julkisen sektorin palkkajohtajuudesta. Ansiokehitystarkastelussa valittu ajanjakso vaikuttaa siihen, mikä sektori milloinkin saa "palkkajohtajan" tittelin. 2000-luvulla uudistettiin palkkausjärjestelmiä ja toteutettiin palkkaohjelmia, joiden tarkoituksena oli parantaa julkisalan palkkojen kilpailukykyä. Perusteena oli, että etenkin vaativissa tehtävissä toimivien palkat olivat selvästi yksityisen sektorin palkkoja alemmat, erityisesti kuntasektorilla.

Julkisen sektorin tehtävät ovat vastuullisia ja vaativia, ja moniin tehtäviin edellytetään korkeaa koulutusta sekä tiettyjä kelpoisuusehtoja. Näin lainsäätäjä on halunnut varmistaa, että kansalaiset saavat yhtäläiset ja laadukkaat peruspalvelut asuinpaikastaan ja varallisuudestaan riippumatta.

Julkinen sektori kokonaisuudessaan on naisvaltainen matalapalkka-ala. Niin kauan kuin julkisen ja yksityisen sektorin palkkojen välillä on vastaavissa tehtävissä merkittäviä eroja yksityisen sektorin hyväksi, perusteita suuremmille palkankorotuksille on myös julkisella sektorilla – muuten työvoiman saatavuus näihin avaintehtäviin vaikeutuu.

Julkisen sektorin järjestöt ovat osoittaneet malttia ja tilannetajua. Kahdella viime sopimuskierroksella julkisen ja yksityisen sektorin sopimuskorotukset ovat olleet täysin samanlaisia. Yksityinen sektori on pystynyt parantamaan ansiokehitystä korkeammilla palkkaliukumilla. Julkinen sektori ei ole todellakaan palkkajohtaja.

Julkisen sektorin tasapainottaminen ei voi hoitua palkka-alella ja muilla työehtojen heikennyksillä. Oikeat keinot ovat tavoitteiden ja resurssien sovittaminen yhteen ja järjestelyt, joilla julkisten palvelujen todellista tuloksellisuutta parannetaan.

Olli Luukkainen
puheenjohtaja, OAJ
Silja Paavola
puheenjohtaja, SuPer
Jarkko Eloranta
puheenjohtaja, JHL
Maija Pihlajamäki
puheenjohtaja, Jyty

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat