Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivukulujen huojennus auttaisi pieniä yrityksiä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla esitteli torstaina omat lääkkeensä Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Etla esitti ratkaisuksi muun muassa työajan pidennystä 37,5 tunnista 40 tuntiin ja palkan sivukulujen alentamista, jonka HS (9. 1.) arvioi lämmittävän vain hetken.

Palkan sivukulujen alentaminen todellakin syö eläkevarantoja. Jos tällä toimenpiteellä haluttaisiin kilpailukyvyn ohella parantaa työllisyyttä, huojennukset voitaisiin kohdentaa yrityksen ensimmäisiin työntekijöihin.

Sivukulujen huojennus voitaisiin tehdä määräaikaiseksi ensimmäistä 1–5 työntekijää kohden tai se voitaisiin porrastaa työntekijöiden määrän perusteella. Määräaikainen huojennus voisi nousta portaittain täyteen arvoon muutaman vuoden kuluessa, jolloin siitä ei syntyisi työsuhteen jatkumisen estettä eikä huojennusoikeus syntyisi juuri taannehtivasti.

Suomessa on 160 000 yksinyrittäjää. Jos näistä neljännes palkkaisi 1–5 uutta työntekijää, voitaisiin synnyttää jopa 80 000 uutta työpaikkaa. Tarve olisi arvioiden mukaan 200 000 uudelle työpaikalle.

Sivukulujen huojennuksen kohdentaminen mikroyrityksiin ei heti parantaisi vientiteollisuuden kilpailukykyä mutta auttaisi pienet yritykset kasvu-uralle. Jos yksinyrittäjä voisi palkata itselleen apua, yrityksellä olisi suurempi mahdollisuus kasvaa, kun kaikista rutiineista ei tarvitsisi huolehtia yksin ja myyntityölle jäisi enemmän aikaa. Työllisyyden ja kasvun parantuessa se kohentaisi välillisesti kilpailukykyämme.

Vajaaksi jäävät eläkevarat voitaisiin rahoittaa työttömyyskorvausten käytön vähenemisellä ja työttömyyskorvausta paremmalla palkkatulojen verokertymällä. Jopa keskustan maalaileman kasvurahaston hyödyntämistä voitaisiin selvittää. Kyseessähän on nimenomaan kasvuun tähtäävä toimenpide.

Mutta ratkaiseeko työtuntien pidennys kilpailukykyämme, kun toimialamme muuttuvat yhä enemmän tietointensiivisiksi toimistotöiksi? Mitataanko tuottavuutta tulevaisuudessa työtunteina vai jonain muuna?

Palkkojen jäädyttäminen määräajaksi ja niiden paikallisesti sovittava alennus tuntuisivat äkkiseltään tehokkaammilta keinoilta parantaa kilpailukykyämme.

Sanna Vauranoja
start up -yrittäjä, Kaarina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat