Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivystyksen hätähuutoon pitää vastata

Mielipide
 
Tiina Tuomela

Helsingin Sanomissa kerrottiin Malmin sairaalan päivystyksen kaaoksesta (10. 1.). Päivystys on täysin ruuhkautunut. Potilaat ovat joutuneet istumaan ja makaamaan lattioilla, koska tuolit ja vuoteet ovat loppuneet. Hoitotarvikkeita on metsästetty jopa muista sairaaloista.

Hoitajat eivät enää kestä työtaakkaansa pelätessään potilasturvallisuuden puolesta. Kaaoksessa joku vakavasti sairas saattaa helposti hukkua jonoon. Entä jos joku kuolee? Syytteeseen ei tokikaan joudu organisaatio, vaan se kaikkensa tehnyt hoitaja tai lääkäri. Kuka enää ryhtyy hoitajaksi pienellä palkalla ja suurella vastuulla?

Ja tähän soppaan vielä suunnitellaan päivystysten keskittämistä. Muualla Suomessa keskittämistoimista on seurauksena aivan liian pitkät matkat päivystyspisteisiin ja pääkaupunkiseudulla mielettömän suuret potilasmäärät, jolloin tilat ja tarvikkeet eivät riitä. Eikä varmasti säästösyistä henkilökuntaa lisätä suhteessa kasvaviin potilasmääriin.

Nyt järki käteen, näin ei voi jatkua. Kuntien sosiaali- ja terveystoimesta vastaavat johtajat, päättäjät ja poliklinikoiden hallintoylilääkärit, menkääpä edes yhdeksi illaksi hoitajien työpareiksi seuraamaan ja auttamaan ruuhkassa. Ehkä sitten kauniit korulauseet muuttuvat konkreettisiksi toimenpiteiksi

Tiina Tuomela
lastentautien erikoislääkäri, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat