Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erimielisyydet ovat demokratian perusta

Mielipide
 
Anna Vuorjoki

Martti Häikiö (HS Mielipide 4. 1.) maalaili ruusuista kuvaa kuntapolitiikan roolista poliittisen yksimielisyyden rakentamisessa. Tosiasiassa poliittiset näkemyserot ovat kuntapolitiikan arjessa kipeästi läsnä. Esimerkiksi vasemmiston ja oikeiston näkemykset siitä, tuleeko tavoitella julkisten menojen supistamista vai parempia palveluita, eroavat rajusti. Helsingissä tämä näkyy esimerkiksi keskusteluissa koulujen lakkauttamisista ja vammaisten kuljetuspalveluiden heikentämisistä.

Valitettavan usein ristiriitoja käsitellään julkisuudelta piilossa. Esimerkiksi budjetista pyritään löytämään yhteisymmärrys suljettujen ovien takana.

Toisin kuin Häikiö ilmeisesti ajattelee, tämä ei vahvista vaan heikentää demokratiaa. Äänestäjät eivät voi valvoa, mihin heidän edustajansa todellisuudessa vaikuttavat. Voi näyttää hämmentävältä, että valtuustosalissa edustajat hyväksyvät näennäisen yksimielisesti päätöksiä, jotka ovat monien poliittisten ryhmien tavoitteiden vastaisia.

Demokratian perusta ovat poliittiset erimielisyydet: äänestäjillä on valtaa vain, jos tarjolla on keskenään erilaisia vaihtoehtoja, joista valita. Siksi erimielisyyksien näkyminen julkisessa keskustelussa on tärkeää.

Tämä ei vaadi muodollista hallitus–oppositioasetelmaa eikä sitä, että yhteistyöstä ja ristiriitojen sovittelemisesta luovuttaisiin. Sen sijaan puolueiden välisten neuvottelujen sisällöstä tulisi tiedottaa avoimesti. Yksimielisyyttä ei myöskään tule pitää itsetarkoituksena, vaan joskus äänestyspäätös voi olla demokraattisempi kuin väkisin aikaansaatu konsensus.

Anna Vuorjoki
kaupunginvaltuutettu (vas), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat