Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenelle puhevalta kuuluu, kun kapitalismi horjuu?

Mielipide
 
Maria Joutsenvirta

Jaakko Lindfors nosti (HS Mielipide 6. 1.) esille tärkeän aiheen: kenelle media antaa vallan määritellä yhteiskuntamme kehityksen suunnan?

Vähättelemättä talousviisaiden asiantuntemusta omilla tonteillaan Lindfors suuntaa kritiikin toimittajien tapaan käyttää yhteiskunnallista valtaansa.

Tiedämme, että kaikkea käsitellään nykyään talouden kautta ja rahalla mitaten. Kun rahalla arvotetun toiminnan asiantuntijoiksi kaventuvat varakkaiden yksityisten intressejä ajavat tahot, ollaan demokraattisesti hyvin vaarallisella tiellä.

Taloudessa sovellettavat opit ja oletukset vaikuttavat jokaisen kansalaisen kaikkeen toimintaan. Sen vuoksi julkista ja poliittista puhevaltaa on laajennettava ja moniäänisyyttä lisättävä.

Monet muut tieteenalat kuin taloustiede ovat paljon lähempänä ongelmia, jotka koskevat ihmisten työntekoa ja kotitalouksien arkea.

Kuinka hyvin toimittajat ja sitä myötä päättäjät ovat tietoisia siitä, että monet sosiologian, psykologian, ekologian ja politiikan tutkimukset kyseenalaistavat valtavirran talousoppien oletukset ja teoriat?

Kun globaali finanssikriisi puhkesi vuonna 2007, taloustieteen piirissä nousi epäily nykyteorioiden kyvystä käsitellä talouden ilmiöitä. Monet toimittajat, Suomessakin, havahtuivat siihen, että he olivat sokeutuneet käsittelemään yhteiskunnan ilmiöitä liian korostuneesti markkina- ja finanssitalouden oppien kautta. Viisaimmat heistä kykenivät näkemään oman vastuunsa kriisin syntymisessä.

Keskeisiä talousoppeja ei kriisistä huolimatta muutettu. Nyt on vain ajan kysymys, milloin uusi kriisi iskee (HS Talous 7. 1.).

Milloin toimittajat ymmärtävät heidän antamansa asiantuntijavallan laajakantoiset seuraukset? Ja ymmärtääkö valtamedia, kenelle puhevalta tulisi antaa tilanteessa, jossa työelämän murros, ilmastonmuutos ja epätasa-arvon kärjistyminen ovat ravistelemassa koko kapitalistisen järjestelmän perusteita?

Maria Joutsenvirta
kauppatieteiden tohtori
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat