Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomioistuin ei voi olla poliisin kylkiäinen

Mielipide
 
Mikael Krogerus

Aina 1970-luvulle saakka Suomessa jaettiin oikeutta varsin vaatimattomissa oloissa. Kihlakunnanoikeudet istuivat seurojentaloilla, kunnantaloilla, yksityistalojen tuvissa tai saleissa, jopa kirkonkylän ravintolassa. Tuomiokunnan kanslia oli usein kihlakunnantuomarin asunnon yhteydessä.

Niin sanottujen vanhojen kaupunkien raastuvanoikeudet istuivat raatihuoneella tai kaupungintalolla. Hovioikeuksilla ja korkeimmilla oikeuksilla on sentään ollut erilliset talonsa.

Kun maa vaurastui, tuli mahdolliseksi kohentaa tuomioistuinten toimitiloja. Erityiseksi muoti-ilmiöksi tuli oikeus- ja poliisitalojen rakentaminen. Tässä päättäjät eivät oivaltaneet tuomioistuinten riippumattomuuteen liittyvää ongelmaa.

Oikeusvaltion keskeinen tunnusmerkki on valtiovallan kolmijako: lainsäädäntövalta, hallitusvalta ja tuomiovalta on erotettu toisistaan. Tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet. Tuomioistuinten pitää olla riippumattomia myös rikosasian esitutkinnan suorittavasta poliisista.

Tavallisen kansalaisen on vaikea uskoa, että käräjäoikeus on riippumaton, kun poliisit toimivat samassa oikeus- ja poliisitalossa tai peräti poliisi- ja oikeustalossa, kuten Joensuussa oli valokirjaimin kirjoitettu käräjäoikeuden ja poliisilaitoksen yhteisen talon seinään. Ongelma korostuu, kun käsitellään poliisiin kohdistuvaa syytettä.

Jotta tuomioistuin uskottavalla tavalla myös näyttäisi riippumattomalta, sillä pitäisi olla oma erillinen talo. Tietty arvokkuus ja hyvä arkkitehtuuri kuuluvat asiaan, vaikkei oikeustalojen tarvitse oikeuspalatseja ollakaan.

Alioikeudet yhtenäistettiin vuonna 1993 käräjäoikeuksiksi, joita on sittemmin yhdistetty entistä suuremmiksi yksiköiksi. Sen vuoksi eri puolilla maata joudutaan hankkimaan uusia tuomioistuintiloja. Jotain siis olisi vielä pelastettavissa.

Merkit eivät ole lupaavia. Oikeusministeriön uudesta toimitilakonseptista puuttuu näkemys tuomioistuinten perustuslaillisen erityisaseman asettamista vaatimuksista. Konseptin mukaan käräjäoikeuden tilat sijoitetaan samaan rakennukseen muun muassa syyttäjän ja oikeusavun kanssa. Tuomioistuimen riippumattomuuden uskottavuus on koetuksella, kun nämä oikeudenkäynnin osapuolet toimivat yhteisissä tiloissa oikeuden kanssa.

Joensuussa suunnitellaan homehtuneena puretun tilalle uutta oikeus- ja poliisitaloa. Käräjäoikeus vaati itselleen erillistä rakennusta, mutta oikeusministeriö ei siihen säästösyistä suostunut. Pienestä rahasta ollaan myymässä isoa periaatetta.

Myös eri oikeusasteiden tai hallinto- ja yleisten tuomioistuinten sijoittaminen yhteisiin tiloihin sekoittaa ihmisten käsityksiä oikeusistuimista. Tästä on ajankohtainen esimerkki Kuopiossa, missä Itä-Suomen hovioikeus on ministeriön toimitilakonseptin vuoksi menettämässä osan talostaan ensiasteen hallintotuomioistuimelle. Samalla muutostyöt tuhoavat talon hienon arkkitehtuurin.

Oikeusministeriöltä puuttuu käsitys perustuslain vaatimukset täyttävästä oikeustalokulttuurista. Sellainen pitäisi vihdoin maahamme saada.

Mikael Krogerus
hovioikeuden presidentti, eläkkeellä Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat