Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työterveyshuolto on järjestelmän toimivin osa

Mielipide
 
Jarno Talvitie Eveliina Leinonen

Suomen Työterveys ry:n hallituksen puheenjohtaja Kari Kaukinen kritisoi työterveyshuollon paisumista liikaa sairaanhoidon puolelle lakisääteisten työperäisten sairaustapausten ja ammattitautien ennaltaehkäisyn sijaan ja kritisoi työterveyshuollon rahoitusta (HS Vieraskynä 9. 1.).

Yhteiskunnan hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn kannalta korkealaatuinen ja toimiva työterveyshuolto on kuitenkin avainasemassa. Tekemätön työ maksaa miljardeja euroja vuodessa. Yhdistämällä ennalta ehkäisevää työtä ja riskitekijöiden kartoitusta oikea-aikaiseen sairaanhoitoon on pystytty sekä lisäämään työhyvinvointia että vähentämään sairauspoissaoloja. Tähän on päästy työnantajan ja työterveyshuollon aktiivisella yhteistyöllä.

Ihmisen terveys on työperäisiä sairauksia kokonaisvaltaisempi asia. Työnantajalle taas on kaikkein kalleinta pitää keskeistä voimavaraansa sairauslomalla odottamassa, että tämä pääsee lääkärille tutkituttamaan vaivaansa. Siksi työnantajat ovat valmiita maksamaan hyvästä palvelusta työntekijöidensä hyväksi myös sairaanhoidon puolella.

Työnantajat maksavat työterveyshuollosta suurimman osan ja siltä osin kantavat myös painavan vastuun koko Suomen kansanterveydestä.

Työterveyshuollon piirissä on noin kaksi miljoonaa suomalaista, jotka muuten olisivat kokonaan julkisen terveydenhuollon varassa. Sitä julkinen järjestelmä ei kestäisi. Jo nyt julkisten terveyspalvelujen saatavuuden ongelma on monin paikoin sietämätön. Kaikkien palveluntuottajien resurssit on siis otettava nykyistä tehokkaammin käyttöön.

Työterveyshuolto on yksi nykyjärjestelmämme toimivimmista osista kustannustehokkuudellaan ja vaikuttavuudellaan. Myös viime syksynä saavutetussa eläkeratkaisussa osapuolet linjasivat työterveyshuollon säilyvän ennallaan.

Työterveyshuollon kustannukset ovat neljä prosenttia terveydenhuollon kokonaismenoista. Rahasumma ei ole mitätön, mutta sillä ei voida korjata koko perusterveydenhuoltoa yhtä vaikuttavasti kuin työterveyshuolto nyt toimii. Nykymuotoisen työterveyshuollon alasajosuunnitelmien sijaan kannattaa keskittyä siihen, että julkisen sektorin perusterveydenhuollon palvelut saataisiin toimimaan yhtä tehokkaasti.

Jarno Talvitie
elinkeinopoliittinen asiantuntija
Eveliina Leinonen
terveyspoliittinen asiantuntija Terveyspalvelualan Liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat