Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko kaikki keskitettävä Pasilan eteläpuolelle?

Mielipide
 
Sampsa Saralehto

Taloussivuilla (HS 5. 1.) oli varsin kuvaava otsikko: "Helsinki on kaavoitukseen kangistunut." Enää ei ihmetytä, jos kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) haluaa liittää Helsinkiin puolet Uuttamaata. Se voi olla ainoa keino uudistaa kaupungin jähmeää ja kallista päätöksentekoa ja hallintoa.

Viime kädessä asunnot ratkaisevat kaupunkien kehityksen – se, onko alueelle muuttaville ja siellä asuville sopivia asuntoja. Nykyhinnoin ja -palkoin Helsinkiin ei ole varaa muuttaa juuri kenelläkään.

Asuntojen hinnoista lähes puolet ovat veroja: tontit ovat kuntien kaavamonopolien alla. Jos nykytila on poliittinen tahto, silloin ei kannata puhua kauniita sanoja metropolin kilpailukyvystä ja uusista asunnoista.

Toisaalta voimme kysyä, onko kaikki keskitettävä Pasilan eteläpuolelle. Luontevat kasvusuunnat ovat rautateiden varressa. Tikkurila, Kerava, Järvenpää ja vielä Hyvinkää muodostavat helpon kasvusuunnan. Samanlainen suunta syntyy Turun radan varteen. Kaavoituksen koordinaatio ei vaadi kuntien yhdistämistä.

Tuleva hallitus voisi siirtää valtion laitoksia pääradan varteen ja rakentaa sillä tavoin koko Suomen kilpailukykyä.

Sampsa Saralehto
valtiotieteiden tohtori, Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat