Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elvytyskielto purkaa ruuhkaa laitoksissa

Mielipide
 
Pipsa Sinkko-Westerholm

Geriatrian professori Timo Strandbergin mukaan korkea ikä ei ole peruste rajoittaa ihmisten hoitamista sairaaloissa tai muualla julkisessa terveydenhuollossa (HS Kotimaa 8. 1.).

Olen seurannut viiden vanhuksen kuolemaa edeltäviä sairaala- ja laitosjaksoja läheltä, koska äitini toimi muun muassa omien vanhempiensa omaishoitajana.

Sairaalan tai laitoksen lääkärin toimesta jokaiselle vanhukselle oli tehty elvytyskielto. Tämä tarkoittaa, että sydämen pysähdyttyä vanhusta ei elvytetä. Sen ei pitäisi tarkoittaa hoitojen lopettamista.

Mummini sisko kuoli kuusi vuotta sitten. Palvelutalossa vanhuksia ei syötetty eikä juotettu vajaamiehityksen ja kiireen vuoksi. Käydessään palvelutalossa äitini syötti ja juotti tätiään, mutta viimeiset ajat isotätini kärsi ravinne- ja nestehukasta. Pian tämän jälkeen hän kuoli keuhkokuumeeseen.

Rakas isoisäni kuoli vuonna 2013. Hän oli asunut viimeiset vuotensa palvelutalossa omassa yksiössään, sillä yli 90-vuotiaanakin hän oli toimelias ja hyväkuntoinen. Sotaveteraani ei turhasta valittanut.

Vasta kun mahakipu kävi sietämättömäksi, isoisäni ilmoitti asiasta henkilökunnalle. Joulunpyhien vuoksi laitoksen lääkäri oli lomalla, eikä isoisääni viety lääkäriin. Uudenvuoden jälkeen vaari oli niin kipeä, että äitini vei hänet vastoin hoitajien toivetta itse lääkäriin. Siellä kävi ilmi, että vaarin sappirakko oli pahoin tulehtunut. Hänet leikattiin heti, mutta leikkauksessa sappirakko puhkesi. Perusterve vaari määrättiin elvytyskieltoon.

Äitini sai neuvotella useaan kertaan ja tiukkaan sävyyn lääkärien kanssa, että elvytyskielto poistettiin. Vaarilla olisi ollut monta hyvää vuotta vielä edessä. Ikävä kyllä yleistulehdus kävi liian pahaksi ja vaari kuoli.

Isoäitini kuoli äskettäin 94-vuotiaana. Muistisairauden lisäksi hän kärsi pahasta astmasta, minkä vuoksi hänelle annettiin päivittäin astmalääkettä ja lisähappea. Yöllä mummi oli yrittänyt nousta istumaan, mutta sydän ilmeisesti pysähtyi ja mummi kuoli. Toivon, että hän ei kuollut astmakohtaukseen tukehtumalla. Tätä en saa koskaan tietää, sillä mummi kuoli yksin eikä ruumiinavausta tehty.

Sosiaali- ja terveysalaa valvova Valvira saa elvytyskielloista vuosittain kymmeniä valituksia, joista monet johtavat huomautuksiin. Vanhusten määrän kasvaessa, laitospaikkojen vähentyessä ja kiireen lisääntyessä sairaaloissa ja laitoksissa myös elvytyskiellot ja niiden aiheuttamat valitukset lisääntyvät.

Toisaalta, kun tulevaisuudessa yhä useampi vanhus kuolee yksin kotonaan, ei valituksille enää tarvitse etsiä syyllisiä.

Pipsa Sinkko-Westerholm
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat