Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kova aika vaatii inhimillisyyden vastatulia

Mielipide
 
Sanna Kamula

Kotimaansivuilla (HS 3. 1.) oli juttu "Ennätysmäärä nuoria jäi eläkkeelle". Siinä selostettiin, miten työkyvyttöminä eläkkeelle päätyvien 4 100:n alle 35-vuotiaan oireilu on jatkunut jopa vuosikymmeniä. Joka toisen mielenterveysoireet alkoivat jo kouluiässä. Yhtä suuren joukon lapsuuden elinoloja kuvattiin vaikeiksi. Jutussa mainittiin perheen ongelmat, oppimisvaikeudet ja kiusatuksi tuleminen koulussa.

Lähes jokainen nuorena työkyvyttömyyseläkkeelle jäänyt oli tutkimusprofessorin mukaan syönyt lääkettä – joka toinen vähintään viittä psyykenlääkettä.

Jutun lopussa kysyttiin, mitä pitäisi tehdä, jotta harvemmat päätyisivät eläkkeelle. Vastaukseksi tarjottiin yksilöiden tehostettua hoitamista. Tarvitsemme kuitenkin laajempia näköaloja ja toimenpiteitä.

Olen erityisluokanopettaja. Minulla on 23 vuoden työkokemus ala- ja yläkoulussa. Jokapäiväinen tehtäväni on pitää nuoret mukana peruskoulun kyydissä. Tämä tehtävä on käynyt yhä vaikeammaksi.

Suorituskeskeisyys, materialismi ja yhteiskunnan kovatahtisuus tuottavat huono-osaisuutta. Yksipuolinen talousajattelu irrottaa ihmisistä maksimihyödyn ja tekee arkipäivästä vauhtiradan, joka ei jätä aikaa kysyä kadonneen mielekkyyden perään.

Eläköityvät nuoret aikuiset ilmaisevat osattomuuttaan sairastumalla. Hoito-ja lääkintätoimet kohdistetaan yksilöön, joka joutuu kantamaan omana kohtalonaan yhteiskunnan arvovalinnat.

Suomalainen peruskoulu kattaa edelleen koko ikäluokan. Sillä on yhä mahdollisuus pitää yhteiskunta yhteisenä: tarjota merkitystä ja osallisuutta, jonka piirissä löytää itsensä ja toiset.

Koulun tehtävää tukemaan on käynnistettävä yhteiskuntakriittinen keskustelu. Taidekasvatus, sorrettujen pedagogiikka ja elvyttävät ympäristöt -ajattelu tarjoavat näkökulmia, kun rakennetaan arkipäivää, joka luo osallisuutta.

Yksipuolistuvan ajattelun vastavoimaksi on sytytettävä inhimillisyyden vastatulet.

Sanna Kamula
erityisluokanopettaja
Lohja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat