Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusliikkeiden etu ei ole kaikkien etu

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaavoitusta käsitellyt juttu (HS Talous 5. 1.) antoi poikkeuksellisen mustavalkoisen kuvan pääkaupunkiseudun rakentamisen ongelmista.

HS:n jutussa valiteltiin Kivinokan rakentamisesta luopumisesta ja vedottiin Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan ja Rakennusteollisuus RT:n näkemyksiin, joiden mukaan juuri kaavoitus haittaa kaupungin kehittymistä. Suomalaista kaavoitusjärjestelmää verrattiin hämmentävästi suunnitelmatalouteen ja katsottiin, että se on lähinnä asuntojen hintaa nostavaa sääntelyä.

Toisin kuin jutussa annettiin ymmärtää, Kivinokan asiassa ei ollut kyse vain kesämaja-asukkaiden vaatimuksista vaan normaalista poliittisesta enemmistöpäätöksestä. Sen perusteena olivat pitkään esillä olleet näkemykset alueen kulttuuri-, virkistys- ja luontoarvoista. Kivinokkaa ajankohtaisempia olisivat nyt yleiskaavavalmistelun myötä lukuisat muut alueet.

Pääkaupunkiseudun asuntopulan syy ei todellakaan ole mikään myyttinen suunnitelmatalous. Keskittyneet rakentamisen markkinat ovat itsekin hämmentäneet soppaa. Rakennusyritykset tietävät hyvin, että asuntojen hinta määräytyy markkinoilla, ja osaavat laskea, koska rakentamista kannattaa seisottaa voittojen maksimoimiseksi.

Jutussa painottuva rakennusalan yritysten näkökulma on sinänsä tähdellinen, mutta on harhakäsitys, että niiden edunvalvojat edustaisivat ensi sijassa yleistä etua. Kaupungin kehittäminen ja demokratia ovat yritysten voittoa tavoittelevassa toiminnassa sivummalla.

Asumisen, yritystoiminnan, liikenteen, palvelujen ja virkistysalueiden harkittu sijoittaminen sekä rakentamisen laadun turvaaminen eivät ole vain kiusantekoa. Niillä on ratkaiseva asema kestävän ja taloudellisesti järkevän kaupungin kokonaisuuden rakentamisessa.

Tuomas Rantanen
kaupunginvaltuutettu
kiinteistölautakunnan jäsen (vihr)
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat