Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kateuspolitikoinnista ei ole hyötyä Suomelle

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen virallisen tilaston mukaan vuoden 2013 lopussa ulkomailla asui 62 372 eläkkeensaajaa, joista 45 260 Ruotsissa. Sosiaalidemokraattien esiin nostama ongelma ulkomaille muuttavien eläkeläisten aiheuttamista veromenetyksistä Suomen valtiolle on lähinnä kateuspolitikointia, jolla osa eläkeläisistä halutaan leimata ahneiksi mutta jolla ei paranneta valtiontalouden surkeaa tilannetta.

Suomella on kahdenvälisiä verosopimuksia Portugalin, Espanjan ja Ranskan kanssa. Näissä maissa asui vain 3 310 eläkeläistä. Keskimääräinen kokonaiseläke heillä oli 1 814 euroa kuukaudessa. Mutta jos muutamat kymmenet suurimmat poistetaan, niin kokonaiseläke jää paljon pienemmäksi.

Suurin syy ulkomailla asumiseen lienee se, että Suomessa eläkeläisen käteen jäävä tulo ei kireän verotuksen, asumisen kalleuden ja korkeiden elinkustannusten vuoksi riitä säälliseen elämiseen etenkään, jos asuu vuokralla. Kyseisillä ulkomailla asuvilla eläkeläisillä ei verottajan mukaan saa enää olla siteitä Suomeen – esimerkiksi omistusasuntoa.

Verotulokertymä Espanjassa, Portugalissa ja Ranskassa asuvien kohdalla olisi vuonna 2014 ollut Suomessa noin 16 miljoonaa euroa. Jos heitä verotettaisiin vastedes Suomessa, kaiketi he saisivat erilaiset sosiaalituet, muun muassa asumistuen, kun pienillä eläkkeillä ei tulisi toimeen.

Mikä olisi todellinen nettohyöty valtiolle tästä näpertelystä? Kyseessä on nollasummapeli, josta demarit ovat nostaneet taas suuren hälyn. Ymmärretäänkö puolueessa, missä Suomen todelliset ongelmat ovat?

Työeläkkeet ovat siirrettyä palkanmaksua tulevaisuuteen. Milloin päästäisiin keskustelemaan niiden vastikkeettomien etuuksien supistamisesta, joita ei ole työllä ansaittu?

Timo Savinen
filosofian maisteri, eläkeläinen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat