Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käteistä rahaa on riittävästi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tietokirjailija Tapio Rissanen kysyi kirjoituksessaan (HS Mielipide 9. 1.), onko euroajan Suomessa valmiina riittävästi seteleitä, jotta käteiseen maksujärjestelmään voidaan siirtyä mahdollisessa vaikeassa sähkö- tai tietoverkkohäiriössä.

Lyhyt vastaus kysymykseen on kyllä: Suomen Pankilla ja eurojärjestelmällä on riittävästi käteistä rahaa kattamaan niin äkilliset kuin suuretkin tarpeet.

Moderni yhteiskunta on riippuvainen sähkö- ja tietoverkoista. Siksi näille järjestelmille on asetettu erittäin suuret jatkuvuus- ja toipumisvaatimukset. Näihin vaatimuksiin nojaavat myös maksujärjestelmät. Lisäksi pankkien toiminnalle sekä niiden käyttämille maksu- ja selvitysjärjestelmille on asetettu erilliset jatkuvuus- ja varautumisvelvoitteensa. Tilisiirrot, korttimaksut ja käteisautomaatit ovat pankkien palveluita ja niiden toiminnan varmistaminen on viime kädessä pankkien velvollisuus.

Häiriöstä riippuen paluu käteiseen maksujärjestelmään veisi meidät 50 vuoden takaiseen maailmaan: palkkapusseihin, käsin kirjoitettuihin kuitteihin ja pankkikirjoihin. Muutos koettelisi nykyihmistä.

Siksi tärkein varautumiskeino on huolehtia sähkö- ja tietoverkkojen sekä kriittisten tietojärjestelmien kestävyydestä ja nopeasta palautumisesta samoin kuin maksujärjestelmien varajärjestelyistä, joiden kautta voidaan toimia, mikäli ensisijaiset järjestelmät eivät toivu vaaditussa ajassa.

Käteinen raha on hyvä tuki kansalaisten selviytymiselle myös mahdollisissa häiriötilanteissa.

Siksi erityisesti käteisautomaattiverkon toiminnan jatkuvuus on elintärkeä turvata. Paluu kokonaan käteistalouteen olisi kuitenkin haastavaa.

Päivi Heikkinen
rahahuolto-osaston osastopäällikkö Suomen Pankki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat