Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elvytyskielto ei tarkoita muun hoidon rajaamista

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pipsa Sinkko-Westerholm antoi ymmärtää elvytyskiellon (DNR, do not resuscitate) purkavan ruuhkia laitoksista (HS Mielipide 11. 1.). Hänen omaisilleen ei ollut tehty päivystyksellisiä operaatioita tai heidän nesteen ja ravinnon saantia oli rajoitettu.

Sinkko-Westerholmin käsitys on varsin yleinen virheellinen käsitys DNR-päätöksestä. Tähän virheeseen lankeavat joskus ammattilaisetkin. DNR-päätöksellä ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko kirjoittajan mummin sisko saanut nestettä ja ruokaa tai onko hänen isoisältään leikattu päivystystilanteessa sappi.

Elvyttäminen ei valitettavasti ole sellaista superhoitoa, jollaisena television suositut sairaalasarjat sen meille tarjoavat. Itse asiassa elvyttämisen tulokset ovat vaatimattomia silloinkin, kun se kohdistuu aiemmin terveisiin potilaisiin. Monisairailla potilailla – ovat he vanhuksia tai eivät – tulokset ovat suorastaan surkeita. Monisairaan potilaan elvyttämättä jättäminen ei vie potilaalta mitään vaikuttavaa hoitoa mutta mahdollistaa inhimillisen kuoleman.

Kokonaan toinen asia on tämä käsitteiden sotku. DNR-päätös ymmärretään helposti kaiken hoidon rajaamisena. Olen työssäni nukuttanut leikattavia potilaita, joille on tehty DNR-päätös.

Myös lyhyt tehohoito on mahdollista tilanteessa, jossa potilaasta on olemassa DNR-päätös. Päätöksen ei pitäisi mitenkään vaikuttaa juomiseen, syömiseen tai hyvään oireenmukaiseen lääkitykseen.

Oikein tehtynä DNR-päätös todellakin tarkoittaa vain elvyttämistä. On tietysti selvää, että osa näistä potilaista on niin sairaita, että heidän muutakin aktiivista hoitoa joudutaan rajoittamaan. Siitä pitäisi kuitenkin päättää ja kirjata erikseen. Potilaan ja omaisten riittävä informointi vähentää väärinkäsityksiä ja on olennainen osa hyvää hoitoa.

Lääkärinvalassa velvoitetaan kärsimyksen lievittämiseen. Sinkko-Westerholmin potilasesimerkeissä kärsimyksen lievittäminen ei toteutunut. Siihen ei kuitenkaan ollut syynä DNR-päätös vaan riittämätön hoito. Silloin kun potilaan ei katsota hyötyvän elvytyksestä, DNR-päätöksellä sallitaan potilaan kuolema muutenkin kuin muoviputki henkitorvessa ja kylkiluut rikki paineltuina.

DNR-päätös tulisi nyt mediassakin selvästi kytkeä irti muista hoitojen rajoituksista ja poistaa päätökseltä sen yhteyteen liitetty kielteinen leima. Tässä ei ole onnistuttu erityisen hyvin.

Heikki Laine
anestesiologian ja tehohoidon ylilääkäri, Mikkeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat