Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhyys masentaa nuoria aikuisia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työterveyslaitoksen tutkijat ovat havahtuneet siihen, että työkyvyttömyyttä aiheuttava masennus yleistyy nuorten aikuisten keskuudessa (HS Kotimaa 3. 1.). Tämän ei pitäisi olla yllätys kenellekään, sillä yhteiskunta on ajanut nuoret kansalaiset hyvin ahtaalle. Työtä ei ole ja koulutuspaikoista käydään veristä pudotuspeliä. Ilman työtä ei saa rahaa eikä ilman rahaa voi opiskella.

Osa nuorista päätyy rahoittamaan opintonsa markkinakorkoisella pankkilainalla. Moni huomaa kuitenkin valmistuttuaan, ettei saa töitä edes tutkinnon jälkeen. Nuori joutuu hoitamaan opintolainansa lyhennyksiä minimityöttömyyskorvauksella, jota ei ole mitoitettu lainojen takaisin maksamiseen vaan ainoastaan niukimpaan mahdolliseen hengissä säilymiseen. Tämä siis tilanteessa, jossa työmarkkinat kykenevät työllistämään vain joka kymmenennen työnhakijan.

Taloudellinen perusturvallisuus on tärkeä psyykkisen hyvinvoinnin rakennuspalikka. Työttömyys ja alhaistakin alhaisempi elintaso vähentävät myös nuoren kansalaisen mahdollisuuksia löytää kumppani ja perustaa perhe. Ihminen sysätään näin sekä yhteiskunnan että elämänvirran reunalle.

Toimeentulovaikeudet lisäävät selvästi riskiä sairastua masennukseen. Taloudellisessa ahdingossa eläminen alentaa tutkimusten mukaan myös ihmisen yleistä toimintakykyä, sillä stressi heikentää aivojen suorituskykyä.

Jos halutaan ehkäistä masennusta, kannattaa pyrkiä ehkäisemään ihmisten taloudellista ja sosiaalista syrjäyttämistä. YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaan jokaisella yhteiskunnan jäsenellä on oikeus työhön ja toimeentuloon, joka turvaa hänen ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin.

Maura Ryömä
filosofian maisteri, Suonenjoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat